Afbeelding
Foto:

Texelse Courant Eilandnieuws uit februari/ maart

DEN BURG - De Texelse Courant is hét nieuwsmedium voor Texel. De krant verschijnt op dinsdag en vrijdag en is ook volledig online te lezen. Daarnaast is er dagelijks nieuws te lezen op de website van de krant: texelsecourant.nl. Ook voor mensen die hier vakantie vieren zijn sommige berichten leuk om te lezen. Uit die berichten doen we op deze pagina een greep.

Vernieuwing van de veerhavens
Het zal nog wel een jaar of zes duren voor de aanlandingen van de veerhavens op ’t Horntje en in Den Helder vervangen worden. Maar om de levensduur van de huidige veerinrichting te verlengen, zal Rijkswaterstaat in de komende jaren naast dagelijks onderhoud ook groter onderhoud uitvoeren. De veiligheid van de veerverbinding is daarbij een belangrijke factor. Met de vervanging van onderdelen van de hijsinstallaties, het opknappen van afmeervoorzieningen en reparatie van damwanden, wil men storingen verminderen. Een woordvoerder bevestigt daarbij het belang van beschikbaarheid en veiligheid.
Recent zijn op Texel en in Den Helder al netten geïnstalleerd om vallende betonstukken te voorkomen. Dat is een tijdelijke oplossing totdat de aanlandingen vervangen worden.

Bomenkap langs de Rozendijk 
Een rij bomen langs de Rozendijk zal -helaas-  worden gekapt. Het gaat over het stuk tussen de Pontweg en Catharinahoeve. Ze staan in de weg omdat er een nieuw fietspad moet komen van drie meter breed. Het fietspad naar De Dennen is volgens de gemeente nu te smal voor tweerichtings-verkeer. Ook de weg wordt vernieuwd. De weg blijft een asfaltweg. Het werk staat voor komende winter op de planning. De verbreding en verbetering van het fietspad is geen overbodige luxe, vindt ook de Texelse afdeling van de Fietsersbond. Zij zien graag dat het fietspad echt wordt verbeterd. Zeker het stuk waar het huidige fietspad smaller wordt met een betonnen richeltje ernaast want dat is nu een gevaarlijk stukje voor de mensen die van het fietspad gebruikmaken.

Regels voor Bed & Breakfasts
Er is goed nieuws voor eigenaren van een B&B: degenen die al een B&B hadden mogen die volgens de oude regels blijven runnen. Alleen mensen die vanaf nu een B&B beginnen moeten zich aan de nieuwe regels houden. De gemeenteraad moet daar 20 maart nog wel een definitief besluit over nemen. Aanvankelijk was het plan om de regels voor iedereen flink aan te scherpen. Het leidde tot onrust en een flink aantal zienswijzen. Dit heeft ertoe geleid dat er voor de huidige B&B eigenaren niets verandert. Het is op dit moment nog niet duidelijk of dat persoonsgebonden is, wat uiteraard van belang bij de verkoop van een pand met B&B kamers. In de nieuwe regels geldt een maximum oppervlak en een percentage per woning dat voor logies met ontbijt gebruikt mag worden. Verder moet er ook per kamer parkeergelegenheid zijn op eigen terrein.  

Koffie en theeverkoop in het buitengebied
Een aantal weken geleden stuurde de Texelse Land- en Tuinbouworganisatie een brandbrief naar de gemeente. Ze waren boos over de heksenjacht tegen agrarische bedrijven die een kopje koffie of thee en frisdrank verkochten op hun erf. Ook verkoopstalletjes moesten verdwijnen.
Ze wilden daarover zo snel mogelijk samen met TOP in gesprek met het college. Dat gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden en de uitkomst was dat het college ondergeschikte horeca-activiteiten op agrarische bedrijven toch wilde toestaan. Dat voorstel wilde het college voorleggen aan de raad. Maar voordat het daar besproken kon worden kwam er een protestbrief van de Horeca op Texel dat ze het met de gang van zaken niet eens zijn, omdat ze niet in het proces betrokken zijn geweest. Inmiddels is dat gesprek er wel geweest, maar hoe het nu afloopt is nog niet bekend.

Een nieuw appartementenhotel bij De Koog?
Het ging de afgelopen tijd snel met de 65 ongebruikte slaapplaatsen op het perceel van Bispinckhof aan de Pontweg nabij De Koog. Die slaapplaatsen zijn onbenut sinds het afbranden van Sleep-In Klabam in 1977. Eigenaar Kees Schumaker heeft in 2013 tien jaar de tijd gekregen om iets met de slaapplaatsen te doen en hij diende eind 2022 een verzoek in om 21 camperplaatsen te mogen realiseren. Het dossier kreeg kort voor de raadsvergadering van woensdag 28 februari een onverwachte wending. Een paar uur voordat de raad zou gaan praten over de camperplaatsen werd bij de gemeente een verzoek ingediend om daar een appartementenhotel te realiseren. De nieuwe aanvraag betekent dat de gemeente het verzoek voor een omgevingsvergunning voor een hotel in behandeling moet nemen. Als het verzoek volledig en ontvankelijk is, moet het college de vergunning verlenen. In dat geval kan het bij Bispinckhof met een hotel tot verstening komen, terwijl dat juist niet de bedoeling was.
Kringloopwinkel Struun TX opent 1 juni
Goed nieuws voor liefhebbers van gebruikte spulletjes! Struun TX krijgt zet de kringloopwinkel aan de Maricoweg in Den Burg voort. Dorcas is alsnog ingegaan op het voorstel van Struun TX om de winkel onder hun eigen naam voort te zetten. Vanaf 1 april is de winkel dus 'écht Texels'. Met dezelfde groep enthousiaste vrijwilligers en een vijfkoppig eigen bestuur. Zowel de winkelvoorraad als de inrichting zijn eigendom van Dorcas. Dus er is wel even tijd nodig om de lege winkel weer in te richten en alles een ‘Struun-uitstraling' te geven. Na twee maanden inrichten hopen ze vanaf 1 juni de deuren te kunnen openen. Via hun Facebookpagina 'Struun TX' houdt het bestuur iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen rond de kringloopwinkel.

Afbeelding
Afbeelding