Een verhaal als uit een jongensboek


In de derde aflevering van de podcast ‘Terugkijken’ duiken Pepijn Dros en Gelein Jansen in het leven van Heinrich Schliemann. Deze wereldberoemde archeoloog staat te boek als de ontdekker van de schatten van Troje. In dit ongelofelijke verhaal speelt ook Texel een rol. 

In Nederland zal Heinrich Schliemann bij het grote publiek onbekend zijn, maar in Duitsland kent vrijwel iedereen zijn naam. Hij heeft zijn faam te danken aan zijn ontdekking van de 'schatten van Troje' in 1873. In de podcast vertelt Jansen over de wonderbaarlijke levenswandel van deze Schliemann die in 1822 wordt geboren en opgroeit in een slaperig Duits stadje. Hij droomt van een avontuurlijk leven en vertrekt daarom als jongeman naar Hamburg. Daar gaat hij aan boord van een schip dat hem naar Zuid-Amerika moet brengen. Op 12 december 1841 vergaat dat schip voor de kust van Texel. Schliemann wordt gered en ondergebracht in Het Eyerlandsche Huis. 

Het Eyerlandsche Huis

Jansen grijpt de schipbreuk van Schliemann aan om in te zoomen op het toenmalige Eyerlandsche Huis. Onder meer over de functie van het Eyerlandsche Huis komt aan bod, net als de rol van de kastelein die als rechterhand van de schout een voorname functie had. Om aan te geven zo iemand veel aanzien genoot, verwijst Jansen naar twee plekken op het eiland waar een kastelein begraven ligt. Een in de kerk van Den Burg en een grafzuil midden op vakantiepark De Vogelmient op de plek van de verdwenen kerk van De Koog. 

Van Texel tot de schat van Troje

Na zijn verblijf op Texel, vertrekt Schliemann naar Amsterdam vanwaar hij uiteindelijk in Amerika beland. In het land van onbegrensde mogelijkheden weet hij zijn fortuin te vergaren. Vervolgens stort hij zich op de archeologie, wat uiteindelijk leidt tot de ontdekking van de schat van Troje. De derde aflevering van de rubriek ‘Terugkijken' is te beluisteren via Spotify of een ander podcastplatform.