De familie Albak in één van de chalets bij De Zandkoog.
De familie Albak in één van de chalets bij De Zandkoog. Foto: Jeroen van Hattum

"Taal steeds beter leren spreken"

Ze volgen taallessen om de Nederlandse taal eigen te worden en nemen deel aan de samenleving om in te burgeren op Texel. De komende tijd laat de Texelse Courant nieuwkomers op Texel aan het woord om te vertellen hoe zij inburgeren op het eiland.

In Turkije stonden ze allebei als leerkracht voor de klas en hadden ze hun eigen bestaan, totdat ze om politieke redenen moesten vluchten. Sinds 1 september 2022 wonen de 41-jarige Ercan Albak, de 40-jarige Zeliha Albak en hun twee kinderen op Texel en zijn ze hier bezig een bestaan op te bouwen. Het gezin woont in één van de tien chalets bij De Zandkoog. Ercan en Zeliha zijn allebei actief als vrijwilliger op Vrije School Stella Maris in Den Burg waar ze een taalstage lopen.


Het gesprek voor een artikel in de krant gaat soms gepaard met het zoeken naar de juiste woorden, maar dat stelt binnen het grote geheel weinig voor. In de wetenschap dat ze nog niet lang Nederlands spreken, doen ze het hartstikke goed. De vele uitzonderingen in de Nederlandse taal zijn een uitdaging, maar de familie doet haar best er wegwijs in te geraken. Hilariteit is er als tijdens het gesprek een paar keer het onbekende woord ‘hobbytuin’ voorbijkomt. Het blijkt gewoon de moestuin te zijn die de familie Albak sinds een tijdje aan de Westerweg bij Den Burg heeft. Ercan is blij dat hij bij Stella Maris aan de slag mocht gaan als onderwijsassistent in de middelste klassen. In Turkije stond hij meer dan tien jaar als leerkracht voor de klas. Meewerken in de klaslokalen is voor hem een terugkeer naar zijn oude beroep. Het is voor hem - en zijn vrouw - ook een manier om deel te nemen aan de samenleving. “Ik ben blij met de kansen die ze mij hier hebben gegeven.” 


Zeliha helpt mee bij de kleuters in de jongste groepen van Stella Maris. Eveneens in een assisterende rol, zodat alles reilt en zeilt in de klas. Beide zoons zitten inmiddels op voetballen bij Texel’94, ze zijn vorig jaar begonnen met zwemmen bij Molenkoog en ze hebben de eigen moestuin aan de Westerweg. De twee jongens zitten in groep 2 en groep 5 van De Fontein waar ze het goed naar de zin hebben. Tussen het vertellen door verschijnt een rijkelijk gevulde schaal met Turks brood en beleg op tafel. Allemaal zelfgemaakt. Wie te gast is in het chalet wordt van harte uitgenodigd wat te eten.


Terugkeer in klas bij Stella Maris is terug zijn in oude beroep

Het gezin vluchtte een paar jaar geleden uit Turkije waarna ze een jaar in Griekenland verbleven en vervolgens verder gingen naar Nederland. Op 27 juli 2021 kwamen ze aan in Ter Apel waar ze een maand in het aanmeldcentrum zaten. Ze zaten een jaar in het asielzoekerscentrum in Den Helder en nadat ze van de IND een status hadden verkregen, kwamen ze in één van de chalets bij De Zandkoog. Ercan had – toen ze nog in Turkije woonden – ook al ondergedoken gezeten om uit het zicht van het regime te blijven. In Turkije zijn na de mislukte coup tegen het regime in 2016 veel leerkrachten ontslagen en vervolgd omdat zij werden verdacht van banden met tegenstanders van het regime. Ercan en Zeliha hebben er geen moeite mee om te vertellen over het vluchten, maar het is nou ook niet direct gespreksonderwerp nummer één waar ze na jaren ellende op zitten te wachten. “Het waren voor ons politieke redenen. En we wilden de kinderen een betere toekomst geven dan ze in Turkije zouden krijgen als we daar waren gebleven.” Een bevriend stel uit Den Helder dat tijdens het gesprek aanwezig is (Aytekin en Elif) vertelt ter aanvulling dat iemand past echt ervaart wat de betekenis van vrijheid is als aan den lijve is meegemaakt dat vrijheid ook niet kan bestaan. Aytekin was in Turkije eveneens leerkracht en moest ook vluchten om niet vervolgd te worden. Zijn vrouw zat zelfs een tijdje in de gevangenis.


Na hun komst naar Texel volgden Ercan en Zeliha inburgeringslessen bij Rianne Malschaert en taallessen bij De Bolder (tegenwoordig Huis van Ontwikkeling). Ze worden begeleid door onder andere Hannie Oskam, Jan Hein Vet, Robert Bakker en Judith Sanders. Recent bezochten ze de informatiebijeenkomst van de gemeente om meer te horen over de tijdelijke woningen die aan de Marsweg Noord bij Den Burg gaan komen. Ze zijn blij met het chalet waar ze nu zitten, maar met twee opgroeiende kinderen hebben ze inmiddels wel de ervaring dat het vooral een goede plek is om tijdelijk te verblijven. "Een van de jongens heeft de hele winter gehoest en dat was over toen het voorjaar aanbrak.” De komende tijd ligt de focus op meedoen en het verder volgen van taallessen. "We willen de taal steeds beter leren spreken."