Keramiek bij hoeve Plassendael, onderdeel van de kunstroute.
Keramiek bij hoeve Plassendael, onderdeel van de kunstroute.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

‘CultuurEiland’ presenteert gids met drie kunstroutes over eiland

Cultuur

Onder de nieuwe naam “Kunst op Texel 2024, drie bijzondere kunstroutes over het eiland” houdt Stichting Texel CultuurEiland dit jaar de vijfde editie van de kunstzomer.

Het kunstzinnig aanbod op het eiland is de afgelopen decennia enorm gegroeid in zowel omvang als diversiteit. De verscheidenheid van galerieën, expositieruimten, ateliers bij kunstenaars en bijzondere locaties maakt de kunstroutes over het eiland aantrekkelijk en overzichtelijk voor toeristen en Texelaars. 

Van april tot en met oktober kunnen 28 verschillende locaties verspreid over het eiland worden bezocht, waar de kunstwerken van een, twee of meerdere kunstenaars te bewonderen zijn. Een mooie uitstapje per fiets. 

Er zijn drie routes, elk op een vaste dag in de week. 

De route Den Hoorn is op de donderdag, de route Den Burg, Hoge Berg, Oudeschild is op zaterdag en de route Oosterend, Oost, Eierland en het Noorden is ook op zaterdag.

Alle informatie over de routes en de deelnemende kunstenaars of kunstlocaties is opgenomen in de gids ‘Kunst op Texel 2024’. Op de routekaartjes zijn de kunstenaars en/of locaties opgenomen die tenminste vier maanden geopend zijn op de vaste routedag de periode van april t/m september. In de toelichting bij de kaartjes staan de openingstijden per locatie. Er staat een korte omschrijving en foto van de deelnemende kunstenaars in.

In het boekje zijn ook een aantal kunstenaars vermeld die een kortere periode of op afspraak bereikbaar zijn. De kleurige Kunst op Texel-vlag voor de deur geeft aan dat zij geopend zijn.

De gids is onder meer verkrijgbaar in de winkel van VVV Texel, op veel kunstlocaties en bij veel logiesverstrekkers en te downladen op de website www.texelcultuureiland.nl.