Kweek van vis in NIOZ-polder in beeld

Texel koerst aan op een paar miljoen euro van het ministerie van Landbouw (waaronder visserij) om nieuwe wegen in de visserij mogelijk te maken.

Dat valt op te maken uit het Visserij Ontwikkel Plan waaraan diverse organisaties in de Kop van Noord-Holland (waaronder Texel) afgelopen jaar hebben gewerkt. Het plan is bedoeld om aanspraak te maken op een bedrag van dertig miljoen euro dat het ministerie van Landbouw vorig jaar beschikbaar heeft gesteld voor visserijgemeenschappen en bedrijven in de visserijsector die door de veranderingen in de visserij zijn geraakt. Uit het Visserij Ontwikkel Plan, dat begin deze maand aan visserijminister Piet Adema is aangeboden, komen drie plannen voor de Kop van Noord-Holland naar voren. Dat is de transformatie van de visafslag in Den Oever naar een 'Regionaal BlueFood Centrum', investeringen in het al bestaande samenwerkingsproject 'Rondje Waddenbaai' waarin zaken op het gebied van visserij met elkaar verbonden worden en een project om op Texel een 'viscultuur op het land' te gaan ontwikkelen.


Voor dit laatste is de Stichting Blauwe Polder in de NIOZ-polder in beeld. Bedoeling is dat hier een 'Blauwe Polder' gaat ontstaan waar "met behulp van kweek van larven wordt ingezet op groei en uitgroei van zeeorganismen zoals tarbot, kabeljauw, oesters, mosselen, krabben en inktvis." De uitgegroeide vis moet vervolgens geschikt zijn voor consumptie." Het project is vernoemd naar de Stichting Blauwe Polder die naast het NIOZ actief. De naam Blauwe Polder staat voor een kenniscentrum, platform, broedplaats en testlocatie in één op Texel. De stichting is al bezig geweest met de kweek van wier. Het is ook de bedoeling om Yellowtail Kingfish te gaan kweken in de NIOZ-polder. "Dit betreft de kweek van kingfish. Dit is een in populariteit toenemende vissoort die via aquacultuur goed te kweken is. De (closed-loop) circulaire technologie is afkomstig van Pure Blue Fish." Dat project is aangedragen door de Coöperatieve Producentenorganisatie en Beheersgroep Noordelijke Visserij Alliantie waar PO Texel vorig jaar in is opgegaan. In de NIOZ-polder is de kweek van vis toegestaan. 


Bedoeling is dat de dertig miljoen van het ministerie in de komende maanden wordt toegezegd en daarna vanaf het derde kwartaal van 2024 tot medio 2030 beschikbaar is. Dat is onder de voorwaarde dat van elders minstens vijftig procent aan cofinanciering wordt gerealiseerd. De gemeenten Texel en Hollands Kroon zijn volgens een brief van het college aan de raad bereid elk twee miljoen in de plannen te steken om de financiering mee rond te breien. Het college geeft aan blij te zijn met wat er nu op tafel ligt. "Met deze samenhangende projecten geven we mogelijkheden voor vernieuwing in de visserijsector en behoud van de visserijidentiteit en visserijgeschiedenis."