De palmpasenoptocht in De Koog, muzikanten van de SOS Band gaan voorop.
De palmpasenoptocht in De Koog, muzikanten van de SOS Band gaan voorop. Foto: Corine Witkamp

Op pad met broodhaantjes voor viering Palmpasen

Broodhaantjes op mooie, kleurrijk versierde stokken, meelopende ouders en grootouders en muziek om achteraan te gaan. In - voor zover bekend - De Koog en Den Burg werden zondag de jaarlijkse palmpasenoptochten gehouden. En dat betekende dat kinderen hun best hadden gedaan om wat moois te maken van de broodhaantjes waarmee traditioneel tijdens Palmpasen wordt gelopen. 


Het broodhaantje staat symbool voor het breken en verdelen van het brood door Jezus bij het laatste avondmaal. In de ochtend deden circa veertig kinderen mee aan de palmpasenoptocht in De Koog en 's middags in Den Burg. Beide optochten werden begeleid door muzikanten van de SOS Band.


Palmpasen is altijd op de zondag voor Pasen. Het is de laatste zondag van de vastenperiode en het is de dag waarop de intocht van Jezus in Jeruzalem wordt gevierd. Na afloop kregen de kinderen De Koog in dorpshuis De Hof nog wat lekkers en een bingospelletje. De Jumbo in De Koog en Bakkerij Timmer hielpen een handje met de broodhaantjes en het lekkers na afloop.