Wat ik zeggen wou

Gelijkheid!


Naar aanleiding van het bericht in de krant van 8 maart over nieuwe regels voor nieuwe logies met ontbijt-verhuurders wou ik toch wat zeggen. 

Men kan als gemeenteraad wel nieuwe regels bedenken, maar de uitvoering ervan kan zo helemaal niet. Want ook hier leven we in Nederland en ook hier gelden dezelfde wetten als elders.

Het belangrijkste wetsartikel van onze Grondwet, het Gelijkheidsbeginsel (art.1), verbiedt om verschil te maken tussen mensen om te voorkomen dat iemand zou worden benadeeld. Mocht dat toch gebeuren dan zal een gang naar de rechter gerechtigheid brengen. Iedereen heeft het recht om een kamer te verhuren, zeker als men eigenaar van het pand is. Dat dat binnen regels moet om overlast te voorkomen is begrijpelijk, maar die regels zijn dan wel voor iedereen hetzelfde of je nu als verhuurder oud bent of nieuw. Overigens was mij bij het ingaan van het systeem met verhuurnummers toegezegd dat iedereen ook op later tijdstip nog een nummer kon krijgen waarbij dezelfde regels zouden gelden.

Tijdens mijn wandelingen met de hond spreek ik veel mensen en wat mij dan opvalt is dat er over diverse zaken veel onvrede is. Niet alleen over het toerisme dat te veel is geworden. Vooral door de grote heren die maar huisjes blijven bijbouwen en door degenen die als particulier veel kamers/bedden verhuren als verdienmodel. En dat terwijl men geen hotel heeft en ook niet aan de daarvoor desbetreffende voorwaarden en regels voldoet. In ieder geval komt het niet door de particulier die probeert met verhuren van een kamer iets bij te verdienen.

Ook het zwalkend beleid van onze bestuurders en de teleurstelling daarin, de vriendjespolitiek en het met twee maten meten, de megalomane prestigeprojecten die (ons) veel geld kosten en die ongevraagd worden bedacht en uitgevoerd zorgen voor wrevel. En nu weer het parkeerbeleid dat voor ergernis zorgt. In een vorig stukje in deze krant schreef ik over alle dorpen een gehele blauwe zone waar inwoners van deze gemeente overal ontheffing hebben en toeristen in de woonstraten 2 uur mogen staan en de hele dag daarbuiten of gratis op de parkeerterreinen. Dat heeft veel bijval opgeleverd want mensen zijn er positief over. Waarom dan niet zo’n systeem invoeren?


Frans van der Reyken

Den Burg