Zanger Marko Koorn zorgde voor een verrassingsoptreden bij DEK.
Zanger Marko Koorn zorgde voor een verrassingsoptreden bij DEK. Foto: Joop Rommets

DEK (99) maakt indruk

Een jaar voor haar honderdste verjaardag bewijst muziekvereniging DEK nog altijd springlevend te zijn. De Hoornders maakten zaterdag indruk met een verrassend en gevarieerd concert, met onder meer een gastoptreden van zanger Marko Koorn.

DEK speelde in totaal twintig nummers in ruim twee uur. Toch hadden de toeschouwers in de goed gevulde Ferry Zwanenburgzaal van De Waldhoorn na afloop het idee dat de avond was omgevlogen. Het programma was dan ook zeer divers, met muziek uit films, musicals en van tv.

Groot ook was het aantal nummers uit de popmuziek. Zo speelde het orkest werk van The Beatles, Queen, André Hazes, Peter Maffay, Golden Earring en Ike and Tina Turner. Het aandeel traditionele fanfaremuziek, in de loop der jaren al steeds kleiner geworden, werd zaterdag teruggebracht tot zegge en schrijve één stuk: Concerto d'Amore, van de Nederlandse componist Jacob de Haan. Elk stuk werd ingeleid door spreekstalmeester Charlotte Lorier, die zich duidelijk goed had voorbereid.

Fraai en swingend

Het orkest, vol geestdrift geleid door Rachel Vroom-Barnard, toonde zich goed op elkaar ingespeeld. Fraai en swingend was het samenspel in Radar Love tussen de bassectie en de slagwerkers. Een bijzonder aandeel leverde Nish Barnard, die met Evelien Berbée en Nynke Arnout het slagwerk voor haar rekening nam, maar ook prachtig zong, eerst in het breekbare Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, daarna in Eres tu, de Spaanse inzending van het Songfestival in 1973, in de humoristische parodie uit de tv-serie 't Spaanse Schaep.

Het concert werd besloten met een gastoptreden van Marko Koorn, die in drie nummers zong. Hij maakte indruk, vooral in Somebody to love, een vocaal hoogstandje van Queen-zanger Freddie Mercury. 

Tussen de bedrijven door zette voorzitter Marc Bakker drie jubilarissen (zie foto onder) in het zonnetje. Moniek Smit (altsax) was 25 jaar orkestlid, eerst van Excelsior, later van DEK. Jacob Pieter Duijzer (bugel) is al 40 jaar actief. Dick Bousma (cornet) was pas negen, toen hij achterop de brommer bij zijn vader, dirigent van 1937 tot 1962, naar DEK ging. Tegenwoordig is Dick lid van maar liefst drie orkesten: DEK, KTF en het Seniorenorkest.





Jubilarissen Dick Bousma, Moniek Smit en Jacob Pieter Duijzer werden gehuldigd.