De Slufter met ondergaande zon.
De Slufter met ondergaande zon. Foto: Jan Venema

De Slufter: vrij spel voor de natuur

DE COCKSDORP - Het bekendste natuurgebied van Texel is De Slufter. Deze grote kweldervlakte aan de westkant van het eiland, halverwege De Koog en De Cocksdorp, staat in open verbinding met de Noordzee.

Vaak is geprobeerd het gat in de buitenste duinenrij te dichten, maar nadat dit in 1925 voor het laatst was gedaan  - en mislukt -, begon men op het eiland te beseffen hoe uniek De Slufter wel niet is. Kreken met zout water stromen dwars door dit bijzondere natuurgebied en bij een storm uit het noordwesten loopt De Slufter vrijwel geheel onder water. Daardoor groeien er alleen planten die het zeewater kunnen verdragen, zoals het bekende lamsoor, dat ’s zomers bloeit en de gehele vlakte paars kleurt.

Het noordelijke deel van De Slufter is afgesloten, om eidereenden, veldleeuweriken en andere vogels de kans te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en hun kuikens groot te laten worden. Maar het zuidelijke deel is vrij toegankelijk voor publiek en leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling. Heel bijzonder is het uitzicht dat je hebt wanneer je de stenen trap aan het einde van de Slufterweg beklimt. In de verte zie je de duinen, het strand en de Noordzee en daar tussenin die eindeloze Slufter. Ideaal voor het schieten van een mooi plaatje. Dit uitzichtpunt is ook bereikbaar per rolstoel. (Foto: Jan Venema)