Het diamanten bruidspaar Jannie en Biem van der Vis met burgemeester Michiel Uitdehaag op hun 60-jarige trouwdag.
Het diamanten bruidspaar Jannie en Biem van der Vis met burgemeester Michiel Uitdehaag op hun 60-jarige trouwdag. Foto: Gerard Timmerman

De vlag uit voor Jannie en Biem van der Vis

Uitgerekend op de dag dat Michiel Uitdehaag afscheid nam als burgemeester, vierden Jannie en Biem van der Vis uit Oosterend hun 60-jarige trouwdag. De burgemeester vond toch tijd hen thuis te feliciteren.

De naam Van der Vis komt veel voor in Oosterend, net als de voornaam Biem. Maar als je "Biem van Biem van Jan" zegt, dan weten echte Strenders dat je aan de Oranjestraat moet zijn.

Woensdag wapperden daar de vlaggen, een feestelijke dag voor Jannie (80) en Biem (83), dochters Annegreet, Corina, Yvonne en Jolanda en de kleinkinderen. 

Als de burgemeester vraagt hoe ze elkaar hebben ontmoet, steekt Biem van wal. "Als jongen reed ik met mijn vrienden op de brommer, ik op een opgevoerde HMW, naar Den Burg. Er liepen twee meisjes. Ik dacht: die ene liekt me wel wat. Ik vroeg: 'Mag ik je tuus brengen?' Dat mocht." 

Met Jannie, toen 14,5 jaar oud, achterop de Sachs van zijn maat, tufte hij naar boerderij 'Het Eind van de wereld' in het Hoornder Nieuwland. Biem: "Bij het hek deed haar moeder de deur al open. 'Kom er maar in', zei ze. Ik ben nooit meer weggeweest."

Biem stamt uit een oud vissersgeslacht. Zijn opa was Jan van der Vis, destijds een prominente visser. Diens vader Biem beoefende in Eijerlandse Gat de schelpvisserij, waar sinds 1876 polder Het Noorden is. Met broer Toon legde Jan de basis voor het vissersbedrijf waar meerdere generaties Van der Vis hun brood in zouden verdienen. Biem vertelt hoe zijn vader  Biem met broers Jan en Sijbrand het bedrijf voorzetten en met de kotters TX3, TX4 en TX43 voeren. 

"In de zesde klas zei mijn vader: 'Biem, jij moet naar de ULO.' Maar dat wilde ik niet. Ik kreeg wel extra les, in algebra en meetkunde, en haalde altijd tienen." Wat de schoolmeester niet wist, is dat Biem de sommen overschreef van zijn oudste zus. Maar toen de meester zei: 'Biem, doe het eens voor', viel hij door de mand. 

Biem raakte dus niet naar de ULO, maar kwam op zijn veertiende op de kotter. Precies wat hij wilde. Nadien haalde hij overigens wel keurig zijn schipperspapieren. 

Janny werkte in de winkel van Zegel aan het Raaksje en verkocht daar huishoudelijke spullen en aanverwante zaken. "Ook een portemonnee van zeehondenbont", vertelt Biem. Op de maandagmarkt nam ze kaas, haring en andere waren mee voor de hele buurt. Toen ze op haar twintigste trouwde met Biem, moest ze stoppen met werken. Zo ging dat destijds. 

Terwijl Biem op de kotter voer, voedde zij hun vier dochters op. Maar ze deed nog wel het nodige meer. Zo was Jannie 37 jaar vrijwilliger bij de Nierstichting. En samen met Biem bracht ze 25 jaar maaltijden voor Tafeltje Dekje rond. Biem ging op zijn 53ste van de kotter, om ruimte te maken voor de volgende generatie. Maar bleef zakelijk actief, zoals in de qoutering, want hij had een helder financieel inzicht in.

In de aanloop naar Oosterend Present begin augustus haalt Biem herinneringen op aan de editie van 1963, toen hij met andere Oosterenders in kostuum naar De Schans marcheerde, om daar als Strender soldaat de Fransen in de pan te hakken. "De Oosterman kwam onversaagd en heeft de Fransman verjaagd", citeert hij het strijdlied van destijds. 


Op hun reizen naar Vietnam, China, Rusland, Amerika en IJsland zagen ze veel van de wereld. Op Bonaire dook Jannie tot haar 70ste. "U bent een energiek stel", prees de burgemeester.