Met een druk op de knop openden Cees Ribbens, voorzitter van volksterrenwacht De Jager, Martin Fröberg, directeur van Ecomare, en professor Kees de Jager het openschuifbare dak van het observatorium.
Met een druk op de knop openden Cees Ribbens, voorzitter van volksterrenwacht De Jager, Martin Fröberg, directeur van Ecomare, en professor Kees de Jager het openschuifbare dak van het observatorium. Foto: Gerard Timmerman

Cees Ribbens deelde graag zijn kennis over astronomie

De onlangs overleden Cees Ribbens stond aan de basis stond van Volkssterrenwacht De Jager en schreef in de weekendeditie van de Texelse Courant jaren geleden geregeld stukjes over sterrenkunde.


Ribbens, van beroep chemicus, had grote belangstelling voor de sterrenkunde, ook al voordat hij op Texel kwam wonen. Hij had altijd de behoefte om zijn astronomische kennis te delen met anderen. Zo schreef hij stukjes over sterrenkunde in de weekendbijlage en in 'Orion', het blad van de Volkssterrenwacht. Na een lezing door Prof. Kees de Jager in 1991 nam hij het voortouw in de oprichting van een Volkssterrenwacht. Prof. Kees de Jager stemde toe om zijn naam er aan te verbinden, waarmee de volkssterrenwacht in 1992 een feit werd. Met subsidies werd een telescoop verworven, zodat er sindsdien in het 'Zwarte Gat', een open ruimte in het buitengebied van Ecomare, kijkavonden konden worden gehouden. Jarenlang was Ribbens de motor achter diverse activiteiten. Hij gaf cursussen sterrenkunde, gaf lezingen of organiseerde deze met andere sprekers. Ten slotte was Ribbens nauw betrokken bij de bouw van het huidige observatorium met afschuifbaar dak, en met de Sterrenzaal voor lezingen en cursussen. De opening van het observatorium in 2013 was voor het sein om terug te treden als voorzitter.

Hij bleef nadien wel meedoen als adviseur. "Zijn definitieve terugtreden is een markant punt in de ontwikkeling van onze volkssterrenwacht, die er niet zou zijn zonder zijn initiatief en zijn jarenlange inzet", meldde het bestuur van de volkssterrenwacht in het blad Orion toen Ribbens in 2019 terugtrad uit het bestuur van de Volkssterrenwacht.