Texelrunners bezig met Roparun

Lopen, rijden en fietsen midden in de nacht, in de late avond dan wel in de vroege ochtend of gewoon overdag.

Roparunteam Texel deed het van zaterdag tot en maandag allemaal tijdens de deelname aan de Roparun. Het was de elfde keer dat de Texelrunners onderdeel waren van de grote non-stop estafetteloop. Het team vertrok zaterdag vanaf vliegbasis Twenthe in Enschede om onafgebroken een route van 562 kilometer door het noordelijk deel en het midden van Nederland te komen. Eindpunt was de Coolsingel in Rotterdam. Voordat het team daar was, werd er gelopen langs diverse dorpen en plaatsen waar alle deelnemende teams aan de Roparun op veel steun en support konden rekenen. Er werd gelopen om geld op te halen voor de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben. 


Volgens goed gebruik kenden de Texelrunners acht lopers die verdeeld waren over twee ploegen. Telkens was er één ploeg aan het lopen, terwijl de andere ploeg even rust had om wat te eten, te herstellen en te slapen. De lopers werden begeleid door chauffeurs, kaartlezers, fietsers, verzorging, catering en een teamcaptain die zich verspreid over kleine busjes en een grote bus (de spelersbus van Texel Futsal) over de route bewogen. De sfeer in de ploeg was goed en op momenten dat iemand er even doorheen zat, was er de ruimte om elkaar op te vangen en op te peppen voor de momenten die nog zouden komen. Emotioneel moment was onderweg het 'laantje van bezinning', waar met krijt de namen op de weg werden gezet van mensen voor wie het team in beweging was. Dat gebeurt elk jaar en is een moment waarop even heel dichtbij komt voor wie iedereen bezig is.


Rond het middaguur waren de Texelrunners maandag in Rotterdam, waar het hele team samen over de finish kwam. Er is dit jaar bijna eenentwintigduizend euro opgehaald met alle acties die voorafgaand aan de Roparun werden gehouden en sponsoring van bedrijven. Het geld komt ten goede aan de kwaliteit van leven van mensen met kanker en wordt landelijk besteed aan tal van projecten. Zo werd dankzij de Texelrunners ook het hospice in Den Burg voorzien van diverse faciliteiten, evenals het ziekenhuis in Den Helder. Dankzij de Texelrunners kunnen ook jaarlijks gezinnen waarvan een gezinslid getroffen is door kanker een week naar Texel komen om er met elkaar even tussenuit te zijn en nieuwe energie op te doen. Volgend jaar doen ze weer mee aan de Roparun en worden er weer diverse acties gehouden om geld op te halen.