Op Het Vierkante Stuk spelen zo'n 1.500 volleyballers het Buitentoernooi.
Op Het Vierkante Stuk spelen zo'n 1.500 volleyballers het Buitentoernooi. Foto: Onnoline Zegeren

Buitentoernooi Tevoko

Sportiviteit, gezelligheid, lol, gekkigheid en zeker geen rottigheid. In de kern het Tevoko Buitentoernooi, zaterdag 3 en zondag 4 juni op Het Vierkante Stuk in De Dennen. Dit jaar alweer de 51ste editie van het volleybaltoernooi.

Maar liefst 144 teams, samen zo'n 1.500 volleyballers, binden op achttien speelvelden op het terrein aan de Ploeglanderweg de sportieve strijd aan. Dat hadden er best meer kunnen zijn, want vanaf het moment de organisatie op 1 februari klokslag 0:00 uur de inschrijving opende, bestookten teams uit het hele land de website van Tevoko. 

"Binnen de kortste keren zaten we vol", vertelt Onnoline Zegeren van de organisatie. Een bittere pil voor teams die te laat waren, ook ploegen die al jarenlang van partij zijn. Zelfs die de verblijfsaccommodatie op Texel al hadden geboekt. Zij kwamen op de reservelijst. Onnoline: "Gelukkig hebben we er later nog heel wat kunnen plaatsen."

Hoog reüniegehalte

Ook zij zijn alsnog van de partij op het toernooi, dat een hoog reüniegehalte kent. Een weerzien van volleyballers uit het hele land. Ook ploegen die vroeger met elkaar volleybalden en al een tijd niet meer bestaan. Maar speciaal voor deze gelegenheid vormen zij weer een team. Je ziet ook meerdere generaties. Kinderen die vroeger met hun ouders meekwamen, doen nu zelf mee. En nemen hún kinderen weer mee.

Ook voor menigeen bij de organisatie een gelegenheid om bij te praten. Zoals Onnoline, die al een jaar of 30, 35 bij de organisatie zit. "Er zijn er veel die al heel lang meedraaien. Rita (Dogger) bijvoorbeeld. We spreken elkaar niet zoveel, maar tijdens het toernooi hebben we alle tijd om gezellig bij te kletsen."

'Chef de mission'

De kerngroep van de organisatie, onder leiding van 'chef de mission' Jari van Maanen, bestaat uit circa vijftien Texelaars. Ieder heeft zijn of haar eigen taken. Zoals Onnoline de 'koek en zopie' op het terrein runt. Zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur en zondag van 10:00 tot 16:00 uur zorgt ze met haar team dat het deelnemers en vrijwilligers aan niets ontbreekt. Van warme gerechten tot koele drankjes. 

Naast het plezier dat men er aan beleeft, is het evenement een belangrijke en onmisbare inkomstenbron voor de volleybalverenging. Het is niet overdreven te stellen dat Tevoko op het Buitentoernooi draait. Leden hoeven daardoor een bescheiden contributie te betalen en jeugdspelers geen reiskosten bij wedstrijden aan de overkant. Voor volwassen teams worden de bootkosten vergoed, nieuwe tenues en noem maar op, allemaal dankzij het Buitentoernooi. 

In ruil dragen de leden hun steentje bij als vrijwilligers. Ook de jeugd. Die tot twaalf jaar helpen bijvoorbeeld bij het vullen van de zakjes snoepgoed, zoals ook de oudere jeugd en volwassenen meehelpen. 

Regels

Zo beleeft een grote groep volleyballers en vrijwilligers een mooi weekend, hopelijk en zoals gebruikelijk weer zonder wanklank. Regels zijn er ook, zoals dat alcohol alleen mag worden genuttigd binnen de lijnen van het daarvoor bestemde terras en niet rond de speelvelden. 

Memorabel moment deed zich vorig jaar voor, toen alle deelnemers op verzoek van de organisatie liggend het cijfer vijftig vormden. Toen dat van bovenaf werd gefilmd, steeg een groot applaus op. Onnoline: "Ik kreeg er gewoon kippenvel van."

Gaan voor de bal tijdens het Buitentoernooi van Tevoko.