Marjan Minnisma van Urgenda sprak de leden van TexelEnergie toe.
Marjan Minnisma van Urgenda sprak de leden van TexelEnergie toe. Foto: Gerard Timmerman

"Ik hoop dat jullie de 'idioten' zijn die de wereld gaan veranderen"

“Duurzaamheid is meer dan een geitenwollen sok en een spaarlamp.” Marjan Minnesma, mede-oprichter en boegbeeld van Urgenda, memoreerde de uitspraak uit 2007 bij de oprichting van de actiegroep woensdag als spreekster tijdens de jaarvergadering van TexelEnergie.


Als projectmanager had Minnesma aan de basis gestaan van de oprichting van de lokale energiecoöperatie vijftien jaar geleden. “Texel was ons allereerste project.” En nadien, samen met TE, De Energie Unie (nu OM), het collectief waarbij inmiddels 71 lokale energiecoöperaties zijn aangesloten. Het doel dat die zelf voldoende elektriciteit opwekken voor alle klanten, is ruimschoots gehaald.

Ze refereerde ook aan die andere doelstelling: Texel in 2020 energie- en waterneutraal.  Cynisch: "Ik heb het gevoel dat die doelstelling niet helemaal is gehaald...”

In Minnesma’s presentatie kwamen wel tal van Texelse energieprojecten voorbij, zoals die waarbij op Texel 40 laadpalen werden neergezet en ondernemers met subsidie een elektrische auto konden aanschaffen. “Texel had toen een koppositie en er gebeurde veel tegelijk. Ik heb het gevoel dat dit de laatste jaren is teruggelopen.”

Kern van haar boodschap was dat Nederland “hoe dan ook” in 2030 naar 100 procent duurzaam opgewekte energie moet. Dat is veel sneller dan in 2050, de huidige koers. Ze rekende voor dat de aarde dan 2,5 graad is opgewarmd. “Het is immoreel van de huidige generatie om tegen de toekomstige generatie te zeggen dat zij de CO2 uit de lucht moeten halen. Voor een halve graad afkoeling moet je alle landbouwgrond ter wereld vol planten met bomen en die dertig jaar laten staan. We vragen iets aan de volgende generatie wat niet kan. Daarom moeten we in 2030 jaar naar nul.”

“Van de totale CO2-uitstoot in 270 jaar, hoeveel procent denk je we gedurende jouw leven hebben uitgestoten”, had Minnesma premier Mark Rutte gevraagd. “Hij gokte 30, maar het is bijna 80 procent. Als onze generatie dit probleem heeft veroorzaakt, moeten wij het ook oplossen.”

Het halen van dat doel vergt volgens haar vooral moed, daadkracht en visie van onze bestuurders. "De politiek heeft de ballen niet om beslissingen te nemen", klonk vanuit de zaal kritiek op de besluiteloosheid van de coalitie TB-PVDA-GL over duurzaamheid. Volgens Minnesma duurt het burgerberaad daarover véél te lang. "Dat moet je volgende maand kunnen houden." Ze deed een beroep op haar gehoor: "Ik hoop dat jullie die 'idioten' zijn die de wereld gaan veranderen."