@TXL

(On)schuld(ig)


Moeders aan de andere kant van deze krant: hoe vaak per dag voelen jullie je schuldig? Ik minstens één keer per dag. En soms vaker. Maar vooral 's avonds. Kids op bed en dan denk je mwah, dit had wel met wat meer aandacht gekund, dit was niet helemaal goed, toen gebruikte ik iets teveel m'n telefoon, en ga zo maar even door. Als ik een afspraak maak overdag voor mezelf voel ik me al schuldig soms. Als ik iets moet doen voor werken extra, of als ik iets niet kan doen voor of op school komt het vervelende schuldgevoel weer om de hoek kijken.

Terwijl het mega goed is om dingen voor jezelf te doen en te plannen. Alleen maar met je kinderen zijn is niet altijd goed. Even jezelf zijn, opladen, zodat je ook een leukere moeder voor je kinderen kunt zijn. Nu we het daarover hebben vind ik dat overigens ook een stomme term. 'Leuke moeder'. Je bent zoals je bent en kunt niet altijd leuk zijn. Een realistisch beeld is het beste beeld.

Ik heb persoonlijk het idee dat de moeders van een generatie eerder het allemaal wat makkelijker vonden. Zij waren moeder, maar er waren minder verwachtingen. Maken die verwachtingen niet dat we ons zelf daarom vaak zo schuldig voelen? Omdat we dus eigenlijk nooit aan al die verwachtingen kunnen voldoen. Dus note to myself en misschien aan jou: overboord met dat schuldgevoel. Trek soms toch maar dat iets te korte rokje aan en genieten. Zonder mamaaaa.


Emily Westdorp