"Participatie bij plan moet beter worden"

De deelname van Texelaars aan planvorming van de gemeente moet beter worden en daar wordt ook aan gewerkt.

Dat liet wethouder Cees Hooijschuur woensdagavond weten tijdens de raadsvergadering. Het thema participatie (deelname) was daar door D66 en GroenZwart op de agenda gezet. Dat was naar aanleiding van de ontwikkelingen rond de herinrichting van het laatste deel van de Rozendijk. De behandeling van het onderwerp ging deels verkeerstechnisch over de Rozendijk en deels over deelname van Texelaars aan planvorming van de gemeente in het algemeen. Duidelijk was wel dat het thema participatie bij het college op het netvlies staat en dat eraan wordt gewerkt. 

Volgens de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 van kracht wordt, zijn overheden verplicht om bij vraagstukken over de fysieke leefomgeving aan participatie te doen, zodat derden inbreng kunnen hebben. De overheid moet dan aangeven wie er bij de planvorming zijn betrokken, wat de uitkomsten van de participatie zijn en hoe de uitkomsten zijn verwerkt in een plan.

Door meerdere raadsleden werd aangekaart dat participatie niet automatisch betekent dat iedereen zijn of haar gelijk krijgt, maar dat de inbreng van derden wel moet worden meegenomen in alle afwegingen die het gemeentebestuur maakt. Dan moet ook aangegeven worden waarom de inbreng van iemand wel of niet wordt meegegaan. Volgens VVD-raadslid Albert Huisman moet een dergelijk proces ook binnen de ambtelijke organisatie goed tussen de oren zitten. "Het helpt niet als een ambtelijke trein gewoon voort dendert." 

De behandeling van het thema Rozendijk mondde uit in een herhaling van zetten al bleek ook hier hoe belangrijk communicatie is. Wethouder Hooijschuur moest een paar keer bij vragende raadsleden aangeven dat het college aanwonenden van de Rozendijk tegemoet is gekomen. Dat was vermeld in een woensdag aan de raad verstuurde raadsinformatiebrief, maar niet overal doorgekomen. En het was soms ook vrij specifiek. Zo ging het onder meer over een kasseienstrook waar aanwonenden niet blij mee zijn. Hooijschuur wist te melden dat die strook niet meer komt op plekken waar huizen staan, maar dat was volgens raadslid Astrid van de Wetering niet op te maken uit een tekening met het profiel van de weg.