Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Eilandadvocaat

Kater


Op Texel is het druk en vol. Dat realiseren we ons allemaal en dus moet er iets gebeuren om het voor iedereen leuk te houden. Voor de volgende generaties, voor het milieu en misschien wel vooral voor de leefbaarheid. Het komende jaar worden door de politiek volop plannen gemaakt om het leven op ons eiland ook de komende twintig jaar gezellig te houden. Maar als je hier drukt, doet het daar pijn. Veel economische en maatschappelijke belangen doorkruisen elkaar. Keuzes moeten worden gemaakt, want als we niks doen zal de kater van de toekomst er zeker zijn.


De rode draad is het toerisme en de gevolgen voor Texel. Hoeveel gasten willen we verwelkomen en waar mogen die overnachten? Willen we misschien een maximum aan dagjesmensen? Met stip op de tweede plaats komt huisvesting. “Er wordt te weinig gebouwd” of “ze bouwen alleen maar sociale woningbouw”, gonst het eilandbreed. Beeldvorming is bepalend en zeker als de door jou gewenste woning niet te krijgen is. De huurprijzen zijn historisch hoog en tegelijkertijd klagen verhuurders over stijgende lasten. Toch ligt de bouw van woningen voor een groot deel stil. Dit komt door schaarste van materialen en vakmensen. Alles is relatief, zo blijkt maar weer. Een grote groep Texelaars is boer. De vissers zijn tot onze spijt al gesaneerd en we zien met lede ogen aan of ditzelfde lot de Texelse boeren binnenkort te wachten staat. Het onderwijs staat continu onder druk en valt of staat me de kwaliteit en inzet van de docenten en hun besturen.


Het gaat gelukkig op Texel ook met heel veel erg goed. De natuur floreert, ondanks stikstof. De vogelpopulatie groeit, ondanks vogelgriep. De stranden liggen er weer schitterend bij, dankzij suppletie. En de zon schijnt vaker en langer, dankzij het klimaat. Texel is een prachtig eiland en zowel onder jongeren als ouderen onverminderd populair. Steeds meer mensen willen hier wonen of komen terug na een studie of een avontuur aan de vaste wal. Daarin schuilt ook onze kracht. 


We hebben een sterke gemeenschap en als het er op aankomt staat iedere Texelaar klaar voor de ander. Voor je buurman als er samen een hek moet worden gerepareerd of voor de nieuwkomer die onwennig het eiland wil verkennen. Soms gaat het om kleine dingen. Het is de verbindende eilandcultuur. Het eilandleven staat garant voor nieuwe impulsen en ideeën. De uitspraak “we moeten het samen doen” hoeft op Texel niet gezegd, maar zit doodeenvoudig in ons DNA.


Wat de toekomst ons ook brengt, wat niet verandert is dat deze zomer op Texel weer gedanst en gefeest zal worden. In het bruisende dorp De Koog ligt als middelpunt discotheek De Toekomst. Waar de jongeren tijdens een avondje stappen niet verder denken dan aan de kater van de volgende dag.


Vincent van der Velde

De Eilandadvocaat