De brug werd op 17 november 2021 afgesloten en eind 2022 weggehaald.
De brug werd op 17 november 2021 afgesloten en eind 2022 weggehaald. Foto: Jeroen van Hattum

Noodbrug paal 20 van de baan

De ideeën voor een tijdelijke noodbrug naar paal 20 bij De Koog in aanloop naar de komst van een nieuwe definitieve brug zijn van de baan.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdagavond tegen een voorstel van Hart voor Texel om samen met ondernemers op het strand op korte termijn de mogelijkheden voor een noodbrug te verkennen en uit te voeren. Dat voorstel was ook al aan de orde geweest in de raadsvergadering van 19 april. Het werd toen ook al een keer in stemming gebracht, maar op dat moment staakten de stemmen (zeven raadsleden voor en zeven raadsleden tegen). Het voorstel stond daardoor woensdagavond opnieuw ter stemming op de agenda.

Nu lagen de stemverhoudingen iets anders: Texels Belang-raadslid Mariet van der Werf stemde deze keer tegen in plaats vóór zoals ze op 19 april deed. In een stemverklaring gaf Van der Werf aan dat de raadsvergadering van 19 april rommelig en beladen was waardoor ze op dat moment vóór de noodbrug in plaats van tegen de noodbrug had gestemd. Het waren nu zes stemmen voor en acht tegen waardoor het voorstel alsnog van tafel ging. Wethouder Cees Hooijschuur liet weten dat er eind juni, begin juli een nieuwe brug naar paal 20 komt (week 26 week 28). De betrokken partijen waren afgelopen maandag nog bij elkaar geweest en de gesprekken lopen goed volgens de wethouder. Het onderwerp ‘noodbrug’ was bij die gesprekken niet aan de orde geweest.

Op het moment is het zo dat de gemeente een nieuwe brug naar het strand bij paal 20 laat aanleggen. De raad heeft daarvoor op 19 april op voorstel van het college zes ton beschikbaar gesteld. Bedoeling is dat de gemeente na realisatie van de definitieve brug met anderen (zoals grondeigenaren SBB en Rijkswaterstaat) gesprekken voert over het beheer van de brug.

De gemeente liet eerder dit jaar al trappen plaatsen om de bereikbaarheid van de bedrijven bij paal 20 te verbeteren, maar daar wordt volgens raadslid Edo Kooiman (Hart voor Texel) weinig gebruik van gemaakt. "De trappen zijn te steil, er lopen veel mensen nog via de rijplaten.” De voormalige brug werd op 17 november 2021 per direct gesloten en eind vorig jaar weggehaald.