Abe van Exel (links) met schaal en genoegdoeningen voor Dave Wijsman.
Abe van Exel (links) met schaal en genoegdoeningen voor Dave Wijsman. Foto: Jens Boogaard

Verdwenen kampioensschaal Texel'94 ‘logeert' bij ZDH-speler

Een luttele paar uur nadat aanvoerder Niels van Zuilen namens Texel’94 de kampioensschaal in ontvangst had genomen, was de prijs plotseling weg. Verdwenen uit café Mans, waar selectie en aanhang in een dampende atmosfeer tot in de kleine uurtjes feestvierden. Een dag later dook het kleinood weer op, in bezit van ZDH-speler Abe van Exel.

“Ik heb een nachtje op de schaal gepast. Hij mocht op mijn slaapkamer logeren”, vertelt Abe. Zoals wel vaker op zondagavond na het voetballen was hij samen met een paar teamgenoten na een tussenstop bij Paal 9 in de Mans neergestreken om een biertje te drinken. “Het was groot feest. De kampioensschaal ging rond, iedereen mocht hem even vasthouden. Toen niet iedereen meer helemaal fris was, heb ik ‘m onder mijn arm genomen en ben naar buiten gelopen. Niemand had het in de gaten.”

De volgende ochtend kreeg vriend en teamgenoot Jens Boogaard een appje van Dave Wijsman, selectiespeler van Texel'94, die vroeg of hij wist waar de schaal was gebleven. Ze deden of hun neus bloedde en reden naar het ZDH-veld. Daar werden uitgebreid foto’s en een filmpje gemaakt van de schaal, met duidelijk zichtbaar de inscriptie ‘Texel’94 kampioen’.

De beelden werden niet alleen gedeeld in de ZDH-selectie, maar ook onder spelers van Texel’94. De meesten werden er door verrast, Alleen Dave had wel een vermoeden. "Ik had al aan de barman gevraagd of hij wist waar dat ding was gebleven. We wisten natuurlijk dat er Zwaluwen binnen waren geweest. Dan kan het er maar één wezen die zo'n grap uithaalt."

’s Avonds meldden Abe en Jens zich alsnog bij Dave. Met de schaal en als kleine genoegdoening ook een fles champagne, een krat bier en een bos bloemen. Dave reageerde sportief. "Een prachtige actie. En leuk voor ZDH dat ze toch ook een kampioenschap konden vieren."

De actie doet denken aan die van cabaretier Theo Maassen, die in 2001 in het televisieprogramma Na elven van Jack van Gelder onverwacht de UEFA-cup uit zijn tas haalde, die in 1978 door PSV was gewonnen. Maassen had de prijs een jaar eerder ontvreemd uit het Philips-stadion, toen hij daar was voor opnamen van de tv-serie All Stars.

Abe kent het verhaal, maar heeft er niet aan gedacht toen hij in de Mans zijn slag sloeg. "Het was gewoon een geintje. Met ZDH hebben we dit seizoen bijna alles verloren, maar we hebben het heel gezellig met elkaar. Als iemand hiervan hoort en denkt: ik wil ook wel in Den Hoorn voetballen, er is nog plek!”