Pianisten Sterre Hond, Damiën Heemskerk en Julia Tavit.
Pianisten Sterre Hond, Damiën Heemskerk en Julia Tavit.

Zes handen, één piano

Zes handen die gelijktijdig één piano spelen. Of liever gezegd de vleugel in de Doopsgezinde kerk in Den Burg, waar de jonge en getalenteerde pianisten Sterre Hond, Julia Tavit en Damiën Heemskerk dit huzarenstukje maandag 29 mei vertonen. Aanvang 16:00 uur.


'Quatre-main', twee pianisten die tegelijk spelen, is bekend, maar drie pianisten die gelijktijdig met zes handen op één piano spelen, is bijzonder. Hond, Tavit en Heemskerk laten het horen én zien, op de imposante Steinway & Sons vleugel in de doopsgezinde kerk aan de Kogerstraat. Daarnaast spelen ze solo en vierhandig. 

Damiën Heemskerk (22) begon op zijn twaalfde met pianospelen. Zijn talent ontwikkelde zich snel toen hij les nam bij Elly van der Wallen. Sinds 2019 studeert hij aan Codarts bij Bart van de Roer. Hij won al heel wat prijzen, zoals in het prinses Christinaconcours, evenals in het prinses Marianne concours. En hij maakte indruk met concerten waarin hij een uitvoering van Chopins eerste pianoconcert met orkest, een uitvoering van zijn eigen stuk voor piano en orkest en andere optredens.

Julia Tavit (23) begon haar pianostudie bij Marette Khacaturyan en werd op haar elfde toegelaten tot het Mimar Sinan Fine Arts State Concervatorium. Ze volgde masterclassers en nam deel aan de music zomerschool aan de Manhatten school. Naast het pianospel ontwikkelde ze haar vaardigheden in compositie en kamermuziek. Daarnaast volgde ze allerlei andere opleidingen, momenteel studeert ze bij Nino Gvetadze. 

Sterre Hond (21) is een jonge, klassieke pianist en componist met een voorliefde voor het Romantische repertoire. Ook brengt ze werken onder de aandacht van vrouwelijke componisten als Clara Schumann. Naast deze artistieke invloeden is ze in staat om bij de kleuren die ze ziet deze te combineren met verschillende tonen en samenklanken op piano. Ze werkte mee aan de muziek van de Broadway show 'The Pianist' in New York. Ook is ze  winnaar van allerlei prijzen, zoals de 'Prijs voor jong talent'. 

Voor het concert staan onder meer werken van W.A. Mozartr, F. Chopin, C. Saint-Saëns, J. Brahms, S. Rachmaninov op het programma. Toegang gratis, collecte bij de uitgang.