Schuttehoek aan de Verzetstraat, met 27 appartementen, komt vrij voor ouderen die zorg nodig hebben en zelfstandig willen blijven wonen.
Schuttehoek aan de Verzetstraat, met 27 appartementen, komt vrij voor ouderen die zorg nodig hebben en zelfstandig willen blijven wonen. Foto: José de Jong

Schuttehoek: zelfstandig, omringd met zorg

Goed nieuws voor ouderen die zorg nodig hebben en zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. De 27 woningen in appartementencomplex Schuttehoek aan de Verzetstraat in Den Burg komen binnenkort beschikbaar. Op woensdag 31 mei is daarover een informatieavond in de Gollards.


Schuttehoek heeft twee jaar een thuis geboden aan bewoners van Omringlocatie Gollards. Als de nieuw- en verbouw straks is voltooid, verhuizen zij begin juli terug naar De Zes. Vanaf dat moment komen de appartementen in Schuttehoek vrij voor de eigenlijke doelgroep. 

Schuttehoek is geschikt voor mensen met een zorgvraag. Het woonconcept speelt in op de behoefte om langer thuis te blijven wonen, ook als er steeds intensievere zorg nodig is. Het beschikt over 27 driekamerappartementen en heeft diverse faciliteiten in de buurt. Bewoners kunnen voor professionele zorg altijd rekenen op wijkverpleging. Door zorgtechnologie, zoals een personenalarmering, kunnen ze snel en eenvoudig hulp inschakelen als dat nodig is.

Schuttehoek is het resultaat van samenwerking tussen zorgorganisatie Omring en woningcorporatie Woontij. Zij hebben de handen ineen geslagen voor toekomstbestendige zorg en doorstroom op de Texelse woningmarkt. Ouderen kunnen in Schuttehoek zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, alleen of als echtpaar. Op 8 mei ondertekenden Woontij en Omring een convenant om de samenwerking voor het woonconcept in Schuttehoek te beklinken.

“Wij zijn blij dat Schuttehoek een locatie blijft waar mensen met een zorgvraag kunnen wonen. Daar is op Texel veel behoefte aan”, vertelt Katrijn van der Vlerk, regiomanager bij Omring. “Verder biedt Schuttehoek ons natuurlijk veel praktische voordelen. Onze collega’s van de thuiszorg kunnen zorg verlenen bij meerdere bewoners in het gebouw en zijn minder reistijd kwijt om naar verschillende adressen te rijden.”

“Omring zet zich er voor in dat iedereen met een zorgvraag zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Daar horen passende en nieuwe woonvormen bij.” Door deze samenwerking tussen Omring en Woontij ontstaat ook een doorstroom van (gezins)woningen op Texel, vertelt Jan van Andel, directeur bestuurder van Woontij: ‘‘Omring en Woontij zetten zich beiden in voor Texelaars met een zorgvraag. Door goed samen te werken voorzien we in passende woonoplossingen. Hierdoor kunnen ook mensen met een zorgbehoefte wonen naar wens.’’

Schuttehoek speelt ook in op de wens en/of behoefte van veel alleenwonende ouderen om elkaar te ontmoeten. Van der Vlerk: “In de tuinkamer kunnen bewoners gezamenlijk eten en andere leuke dingen organiseren. Zo bieden we de mogelijkheid aan huurders om elkaar te ontmoeten.”

In alle gevallen betreft het huurappartementen, ook betaalbaar voor mensen met lage inkomens. Je moet bij Woontij staan ingeschreven, dus op de wachtlijst staan. Voorwaarde is ook dat de bewoners zorg nodig hebben en daarvoor een indicatie hebben. Dat kan soms best ingewikkeld zijn, daarom biedt een zorgconsulent de helpende hand.

Informatieavond

Op de informatieavond over Schuttehoek in de Gollards, De Zes 12, is ook de mogelijkheid om je ter plekke in te schrijven voor de wachtlijst van de woningen. De inloop is om 18:30 uur en de avond start om 18:45 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.