Opera in de Burghtkerk in 2022.
Opera in de Burghtkerk in 2022.

Opera in de Burghtkerk

Het Rotterdamse operagezelschap Intorno staat in het kader van de Texelse opera4daagse op zaterdag 27 mei in de Burghtkerk met een voorstelling over de afschaffing van de slavernij. 

In de voorstelling komen drie verhalen langs. Hierin is te zien en te horen hoe de bevrijding heeft plaatsgevonden vanuit drie perspectieven: Kaapverdië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Het script is gemaakt door drie schrijvers uit deze culturen: Brooklyn Mozes, Dolores ’t Hart en Alice Fortes. Elmina is het verhaal van vrijheidsstrijders die de slavernijgeschiedenis weergeven door middel van hun verhaal, hun gevecht en hun strijd. Elmina, het fort aan de Afrikaanse westkust, was het laatste wat de oorspronkelijk Afrikaanse inwoners te zien kregen voor zij werden ontvoerd naar hun bestemming. 

De opera begint om 15:00 uur. Toegang is gratis, een gift na afloop is gewenst. Reserveren kan via opera4daagse.nl of opera4daagse@gmail.com. 

Jaarlijks organiseert M.A. Intorno (intorno.nl) de Texelse opera4daagse, in samenwerking met Texel CultuurEilandIn 2023 gebeurt dit op verschillende momenten en data: op 20 mei is de aftrap gegeven tijdens de Uitmarkt Buitengewoon, op 27 mei is Elmina; in oktober een voorstelling voor basisschooljeugd en Porgy & Bess, een verfilmde opera met zwarte bezetting.