De buurtbarbecue voor aanwonenden van de Postweg en de Vuurtorenweg.
De buurtbarbecue voor aanwonenden van de Postweg en de Vuurtorenweg. Foto: Henk Cornelissen

Reconstructie van Postweg en Vuurtorenweg officieel afgerond

De reconstructie van de Postweg en de Vuurtorenweg nabij De Cocksdorp is afgerond. Dinsdag werd de nieuwe rotonde bij de entree van het dorp in gebruik genomen, waarmee het werk officieel werd beëindigd.

Met een reusachtige schaar knipte wethouder Cees Hooijschuur, samen met Benjamin Duinstra, ‘bedrijfsleider infra’ bij hoofdaannemer Boskalis, een scharlakenrood lint door, dat was gespannen tussen twee symmetrisch opgestelde graafmachines. Daarna begaf het gezelschap zich naar Boutique Hotel Texel, waar werd geproost op een veilige route van Den Burg naar de vuurtoren. Er was een buurtbarbecue georganiseerd om de pijn van het onvermijdelijke ongemak, dat er onmiskenbaar is geweest, wat te verzachten. Ruim tachtig aanwonenden van de Postweg en de Vuurtorenweg maakten gebruik van de uitnodiging, waardoor het een gezellig samenzijn werd. Het project Postweg-Vuurtorenweg heeft zich in twee fasen voltrokken; tweemaal van de nazomer tot in het voorjaar. Eerst werd het deel van de Ruigendijk tot de Slufterweg onder handen genomen, daarna het gedeelte van de Slufterweg tot de Krimweg. Voor dit alles was de Nieuwlanderweg al aan een reconstructie onderworpen. Al met al heeft de verbetering van de route ‘Op weg naar Noord’ drie jaar in beslag genomen.

Hooijschuur prees de aanwonenden voor hun geduld. "We hebben de overlast zo veel mogelijk willen beperken en hebben gelukkig weinig wanklanken gehoord. Als er een probleem was, probeerden we er met een goed gesprek uit te komen, ook al weet je dan dat je nooit alles oplost. Maar daar is door de projectleiders veel tijd in gestoken." Duinstra en Conijn waren lovend over de communicatie met de betrokken nutsbedrijven, ondernemers, aanwonenden en de gemeente. 

Er zijn nog wel wat losse eindjes. Zo is er de nevenschade aan de omliggende wegen, die tijdens de omleiding van het verkeer zijn gebruikt. Daaraan is nogal wat kapotgereden en dat wordt in de komende weken hersteld. En dan is er nog de klacht van trillingen en geluidsoverlast, door de in Zuid-Eierland aangebrachte klinkerbestrating. Er zijn metingen gedaan om de ernst van de trillingen en de geluidsoverlast in kaart te brengen. Zodra de gegevens op tafel liggen, wordt bekeken welke maatregelen eventueel nodig zijn. Hooijschuur: "We hopen ook dat op te lossen."