Wat ik zeggen wou

Klimaatwetenschap


Onze Texelse klimaatwetenschappers, en velen met hen, benadrukken dat het onomstotelijk vast staat dat de klimaatverandering door de mens is veroorzaakt. Misschien waar, omdat er veel teveel mensen op deze aardbol wonen tegenwoordig. Ik neem niet alles van iedereen klakkeloos aan en leg overal mijn oor te luister en doe zelf onderzoek, ben nieuwsgierig en kritisch en laat mij niet als tweederangsburger behandelen. Net als in de coronaperiode, worden we collectief gehersenspoeld. Dat wil niet zeggen dat ik corona niet serieus neem, dat doe ik wel degelijk. Er wordt op aangedrongen een parlementaire enquête te gaan houden over de verantwoording van Hugo de Jonge als minister voor het corona-optreden. Maar wel pas in het jaar 2025, hoe gek wil je het maken. 


Maar ik dwaal af en vraag mij af of deze wetenschappers, er zijn er ook velen die er anders over denken, of zij ooit de boeken hebben gelezen van Salomon Kroonenberg, emeritus hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft. Die schrijft onder meer: “Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, vergeet dat de mensheid zoiets al eerder heeft meegemaakt. Zo’n 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu, en lag Amersfoort aan zee. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij juist 120 meter lager, en lag de Noordzee droog. “Toen waren er lang niet zoveel mensen als nu, maar het gebeurde wel. Ook nu zijn er weer talloze klimaatwetenschappers die ons willen hersenspoelen en bang maken over wat gaat komen. 


Maar het is altijd zo geweest, de aarde verandert geregeld. Wat de oorzaak ook moge zijn. Mede door de klimaatwetenschappers, klimaatdrammers, en onder meer D66, gaat men het boerenbestand uithollen, de visserij is al bijna om zeep geholpen en nu de garnalenvisserij liquideren, omdat zij een stukje Noordzee 'omploegen'. Wat denkt u van 30.000 windmolens in de Noordzee plaatsen, wat dat doet met de bodem in de Noordzee? Dat is met geen pen te beschrijven, en daar hoor je bijna niemand over. 


En wat denkt u over de zandsuppleties die ons eiland moet beschermen. Zand uit de Noordzee, twee of meer miljoen kuub zand per keer, per ophoging. Dat is allemaal 'normaal', en daar horen we niemand over. Garnalenkottertjes ploegen de Noordzee om, wat een belachelijke veronderstelling. En zo gaat het maar door, verbaas mij nergens meer over.


Menno Stam