Ingezonden

Naam Rommelpot


In de Texelse Courant van 9 mei stond een interessant artikel over de naam Rommelpot. Niemand heeft echter de juiste verklaring voor de naam kunnen geven. Het bestuderen van oude kaarten geeft vaak de oplossing. De naam Rommelpot komt namelijk ook voor in de polder Waalenburg als naam voor een doodlopende kreek. 


Zolang er een open verbinding is met de zee, zal er bij iedere vloed rommel (wier, takken, dode vogels, balken en nu natuurlijk veel plastic) afgezet worden aan het eind van deze doodlopende kreek, ook genoemd een pot, dus afsluitend zonder opening. Voor de Rommelpot hier in Den Hoorn geldt hetzelfde. Eerst liep deze nog door naar de Kerke Ee (die eindigde bij de kerk van de Westen), maar na verzanding van de Kerke Ee, moet de kreek geëindigd zijn bij de Ruige Hoek. 


De naam is zeer oud, want na de afsluiting van de zee van De Naal met een dijk (1378), was er geen eb en vloed meer en kon dus ook geen rommel in de kreek afgezet worden. Het betekent dat de naam vóór 1378 is ontstaan.


Maarten 't Hart,

Klif 45, hoek Rommelpot