Senna Groszpietsch: "Leuk om nieuwe collecties samen te stellen en om alvast te weten wat de nieuwe trends gaan worden."
Senna Groszpietsch: "Leuk om nieuwe collecties samen te stellen en om alvast te weten wat de nieuwe trends gaan worden." Foto: Jeroen van Hattum

"Allerleukst als klant blij de deur uitgaat"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Senna Groszpietsch en ik ben 20 jaar oud. Toen ik anderhalf was, ben ik samen met mijn ouders, broers en zus naar Harlingen verhuisd. Ook verhuisden mijn opa en oma mee. De reden waarom we naar Friesland zijn gegaan, weet ik eigenlijk niet. Ik weet wel dat vooral mijn zus Mandy het verschrikkelijk vond. Na een aantal jaar in Friesland te hebben gewoond, gingen mijn broer en zus vaak terug naar Texel, op een gegeven moment werkte mijn zus zelfs hier. Je kunt je voorstellen dat zij vaak het balletje heeft opgegooid bij onze familie om terug te gaan naar Texel én na een aantal jaren zeuren (en het bleef bij mijn moeder ook wel kriebelen om terug te gaan) was het haar gelukt: we gingen terug naar Texel! In de tussentijd zijn mijn ouders gescheiden, maar zij wonen nu wel allebei weer op Texel. Nu woon ik nog steeds graag op Texel en ik wil hier ook zeker blijven! Samen met mijn vriend Ward woon ik in Den Burg. Ook zit ik nog op school. Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding AD Ondernemingschap & Retailmanagement in duale vorm. Ik kan niet wachten tot ik klaar ben, haha. 


Wat voor werk doe je?

In 2017 ben ik begonnen met het helpen in de kledingwinkel Ziezo. De winkel is opgericht door mijn moeder en zus, een echt familiebedrijf dus. Ik vond het werken met kleding en mensen zó leuk dat ik het werk nu nog steeds doe. Na een paar jaar hebben mijn moeder en zus een tweede winkel gestart, namelijk Ziezo Kidsstore. De afwisseling tussen het werken in een dames- en een kinderwinkel maakte het voor mij extra leuk. Je kan het bijna wel raden, maar een eigen winkel leek mij ook wel wat! Vorig jaar kwam er een mooie kans voorbij en die hebben we met z’n drieën gegrepen. Nu sinds een paar maanden hebben mijn moeder, zus en ik een winkel in De Koog, namelijk Qloffie Fashion Boutique. Ons assortiment bestaat uit een combinatie van dames- en kinderkleding. 


Heerlijk als het uitgaansleven wat vroeger begint

Wat is het mooie aan werken in een kledingwinkel?

Het allerleukste vind ik toch wel als klanten blij de deur uitgaan. Vaak pas ik items zelf, zodat ik precies weet hoe iets valt, om zo goed advies aan klanten te kunnen geven. Ook vind ik het erg leuk om op inkoop te gaan; om nieuwe collecties samen te stellen en om alvast te weten wat de nieuwe trends gaan worden. Daarnaast kan je blijven bijleren in een kledingwinkel van cursus fotografie tot aan cursus verkooptechnieken. 


Wat heb je met kleding?

Vanaf kleins af aan heb ik shoppen altijd erg leuk gevonden. Een dagje shoppen in Leeuwarden met m’n moeder en oma vond ik het allerleukste wat er was. Als ik nu in een stad loop, kijk ik ook altijd naar etalages en vaak kan ik het dan niet laten om even naar binnen te stappen en dan hoor ik alweer een zucht van mijn vriend, haha. 

Er zijn zoveel verschillende merken, maten, pasvormen en modellen van kleding, dat het soms lastig kan zijn om te weten wat voor item goed zit en dit verschilt natuurlijk ook per persoon. Ik vind het dan erg leuk om mensen te helpen met het vinden van een goed item. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Als ik vrij ben spreek ik vaak af met mensen, ergens een drankje doen of een spelletje doen vind ik altijd leuk. Zo zijn Hartenjagen en Kolonisten mijn lievelingsspellen. Ook ben ik veel met school bezig in mijn vrije tijd, maar het einde van mijn studie is eindelijk in zicht. Ik ben afgelopen week voor het eerst mee wezen zwemmen met mijn vriend en mijn plan is om dit iedere week te gaan doen. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als gezellig! Vanaf Koningsdag begint het naar mijn idee altijd weer een beetje te leven op Texel. Dan begint het zonnetje weer te schijnen, is het drukker op het eiland en komen de leuke feestjes er weer aan.


Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

Het eilandgevoel. Het fijne aan Texel vind ik dat het een kleine gemeenschap is en dat je het gevoel hebt dat je iedereen kent, dat zorgt bij mij wel echt voor een veilig gevoel. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het lijkt mij dus heerlijk als het uitgaansleven op Texel eerder begint, net als vroeger. Dat het om 22:00 uur al lekker druk is en dat je lekker op tijd weer thuis bent. Verder vind ik dat er iets gedaan moet worden aan het wonen op Texel onder de jongeren. Het wordt voor de jongeren steeds moeilijker om een huisje te vinden en te kunnen betalen op Texel. 


Wat is je favoriete plek op Texel?

Eén favoriete plek vind ik lastig om te zeggen, want een visje halen in Oudeschild vind ik even leuk als lekker zonnen op het strand. Wel kan ik mijn favoriete restaurant noemen, namelijk de tapasbar in Den Burg. Je kan daar goed eten, het is betaalbaar, er werken gezellige mensen en het is er lekker knus.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn broer Luke verdient een pluim. Hij werkt veel en is druk bezig met autocrossen. Samen met zijn vriendin gaat hij de Spar overnemen en ik wens ze heel veel succes!


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

De toeristen zijn heel belangrijk op Texel, want zij betalen uiteindelijk toch ons brood. Als ik aan het werk ben, ben ik altijd blij als het lekker druk is. En ja als ik dan terug rijd naar Den Burg kan ik soms nog wel eens wat vloeken als er niet wordt doorgereden ;) 


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop dat ik over vijf jaar nog steeds met plezier naar de winkel in De Koog ga en dat het bedrijf goed blijft lopen. 


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Mijn zwager Joren Bakker zou ik de volgende keer graag zien. Hij woont samen met zijn vriendin en dochtertje op Texel en zit in meerdere besturen op het eiland. Hij heeft vast wat leuks te vertellen!