Joost van Heerwaarden en Kees Verschoor met nestkastjes.
Joost van Heerwaarden en Kees Verschoor met nestkastjes. Foto: Jeroen van Hattum

Nestkasten als alternatief voor verloren gegane nesten huismussen

Het was een misverstand dat tijdens de Hemelvaart even vervelend leek uit te pakken, maar uiteindelijk een goede afloop kreeg.

Bij werkzaamheden aan een stolp in de omgeving van De Koog waren een paar medewerkers van een overkants bedrijf woensdag nog even doorgegaan om pannen van het dak te halen en dat ging ten koste van zeventien nesten voor huismussen die onder de dakpannen zaten.


Ecoloog Kees Verschoor zag het en maakte er donderdag gewag van bij meerdere politici omdat huismussen op de Rode Lijst staan en beschermde dieren zijn. Het is momenteel ook broedtijd waardoor het weghalen van de pannen boven de nesten ook nog eens op een zeer ongelukkig moment kwam. Raadslid Henry Soyer (GL) stelde vragen aan het college.


Het werd al snel duidelijk waar de kneep zat: de medewerkers van het betreffende bedrijf waren op de verkeerde plek aan het werk gegaan en dat gebeurde op een moment dat Timmer- en Bouwbedrijf Van Heerwaarden (verantwoordelijk voor de werkzaamheden) al weg was. Eigenaar Joost van Heerwaarden was snel in zijn handelen. Hij ging om tafel met Kees Verschoor om de situatie en mogelijke oplossingen te bespreken, de pannen werden teruggelegd op het dak (niet overal omdat een deel van de pannen gebroken was) en Joost maakte als alternatief een serie nestkastjes die hij van het weekend samen met Kees onder de dakgoten van de stolp hing. "Er zitten gaten van 35 mm in, zodat de kastjes alleen toegankelijk zijn voor mussen."


Kees liet weten dat hij actie ondernam om wat te doen aan het verlies van soorten  dieren die onder druk staan. "Het ging er mij niet om om een boosdoener aan te wijzen, maar omdat huismussen op de Rode Lijst staan." Volgens hem kan het helpen als de gemeente een Soorten Management Plan opstelt. "Het koppelen van omgevingsvergunningen voor de ruimtelijke ordening aan ecologische waarden via een soortenmanagementplan ontbreekt nu nog." Hij was blij met het snelle handelen van Van Heerwaarden om nestkastjes te maken als alternatief voor de nesten die verloren waren gegaan. Tijdens het ophangen van de nestkasten zagen de twee dat er nog steeds huismussen actief waren bij de delen van het dak waar de pannen gewoon zijn blijven liggen. "Daar zitten vermoedelijk nog tientallen nesten."