"Beroep klimaatwetenschapper beschouwen als risicoberoep"

Het beroep van klimaatwetenschapper zou voortaan beschouwd moeten worden als risicoberoep, zodat klimaatwetenschappers nu en in de toekomst beter op de been kunnen blijven.

Wetenschappers en Texelaars Sjoerd Groeskamp en Nicole Bale van het NIOZ hebben daar een pleidooi voor gehouden in het Algemeen Dagblad. Groeskamp en Bale zetten in een opiniestuk uiteen dat 80 procent van de klimaatwetenschappers te maken heeft met frustraties, wanhoop en rouwachtige emoties als gevolg van de weerstand en tergend langzame reacties op hun bevindingen. Ze zien intussen welke ellende de mensheid staat te wachten door veranderingen in ecosystemen.

Door klimaatwetenschap als risicoberoep te beschouwen, kunnen gezondheidsrisico's volgens Groeskamp en Bale institutioneel worden aangepakt met ondersteuning, weerbaarheidstrainingen en mentale check-ups. "Laat de gezondheid van klimaatwetenschappers niet afhankelijk zijn van zelf-georganiseerde groepjes.” Wetenschappers laten volgens Groeskamp en Bale hun emoties niet snel zien, maar ze zijn er wel degelijk. "Het is veelzeggend dat wetenschappers openlijk demonstreren en zich mengen in activisme." De doden en het leed dat de klimaatverandering gaat veroorzaken, spoken volgens hen bij veel klimaatwetenschappers door het hoofd. Daarom is het nodig het vak als risicoberoep te zien, zodat klimaatwetenschappers nu en in de toekomst hun beroep kunnen blijven uitoefenen. "We hebben ze hard nodig met wat eraan komt.” De twee wetenschappers benadrukken dat het onomstotelijk vast staat dat de klimaatverandering door de mens is veroorzaakt.