Optreden in het Glazen Paleis tijdens de eerste BuitenGewoon Texel.
Optreden in het Glazen Paleis tijdens de eerste BuitenGewoon Texel. Foto: Gerard Timmerman

BuitenGewoon Texel biedt overzicht van culturele aanbod op Texel

Het centrum van Den Burg is komende zaterdag 20 mei van 12:00 tot 17:30 uur het toneel van de tweede editie van de uitmarkt BuitenGewoon Texel.

Op drie podia buiten en vier podia binnen is de hele middag te zien wat Texel allemaal te bieden heeft op cultureel gebied. BuitenGewoon Texel is een initiatief van de Stichting Texel CultuurEiland, die zich onder meer inspant om bekendheid te geven aan het culturele aanbod op Texel. Cultuur is naast de begrippen 'rust', 'ruimte' en 'natuur' de vierde pijler van het eiland.


De drie buitenpodia staan op de Groeneplaats, bij het Polderhuis aan de Vismarkt en bij het Glazen Paleis. De vier binnenpodia zijn in 't Schoutenhuys, De Poort (de voormalige kerk aan de Elemert), RK kerk en Café De Zwaan (nu het proeflokaal van de Texelse bierbrouwerij). Op texelcultuureiland.nl en in een flyer van BuitenGewoon Texel is het tijdsschema met de optredens te vinden, zodat zoekers vooraf een keuze kunnen maken uit het diverse aanbod. Volgens Texel CultuurEiland wordt BuitenGewoon bewust in het drukste weekend van het jaar gehouden om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan het culturele aanbod. Dan gaat het om presentaties van kunstenaars, musea, evenementen, artiesten, muzikanten en galerieën op Texel. Er zijn optredens van koren, muzikanten en andere artiesten. Er is ook een markt met vele Texelse kunstenaars. "Evenementen als Klassiek op Zondag, Sunny Side Up en Texelblues zijn aanwezig met het geluid en de beats van hun festivals. De strandfestivals worden vertegenwoordigd door dj's in De Poort. Voor Texelblues treedt Emily Hill op - 22 jaar jong uit Amersfoort. Tijdens het optreden start Texelblues met de verkoop van de ‘Early Bird' passe-partouts voor een speciale prijs. Er zijn 100 ‘Early Bird' passe-partouts beschikbaar."


De uitmarkt is voor zowel bezoekers als deelnemers geheel gratis. Volgens de organisatie is er ook aandacht voor de vierde editie van de Kunst Zomer Texel. Tot en met oktober kunnen Texelaars en gasten langs vijf verschillende culturele routes een bezoek brengen aan galeries, exposities, ateliers en kunstenaars op verschillende delen van het eiland. "Er zijn vijf routes: Route Noord, Route Den Hoorn, Route Oosterend, Route De Hoge Berg en Route Den Burg." In de Kunst Zomer Texel Gids 2023 staan de routes vermeld. De gids is verkrijgbaar bij VVV Texel in Den Burg en bij vele logiesverstrekkers.