Luberti in de race voor Verkeersplein


De Lubertischool maakt kans op een ‘verkeersplein’ van de ANWB. Bij deze jaarlijkse actie wint in elke provincie één basisschool een verkeersplein. In Noord-Holland doen 34 basisscholen mee, waaronder dus de school in De Koog.

Chloé Zuidewind en Inge Lekkerkerker van de school laten weten: “In het dorp en op het eiland zijn weinig diverse verkeerssituaties. Een verkeersplein is dan heel welkom om deze situaties te oefenen. In het dorp komen veel toeristen, die niet altijd rekening houden met de aanwezigheid van de school en de verkeersveiligheid. Dat zorgt soms voor gevaarlijke situaties. We merken dat kinderen steeds minder goed de regels kennen en kunnen toepassen als we op pad gaan met de fiets. We vinden dat verkeer vooral in de praktijk geleerd moet worden. Een verkeersplein is daarvoor natuurlijk een fantastisch praktijkonderdeel. Daarnaast is ons schoolplein vrij toegankelijk, waardoor alle kinderen gebruik kunnen maken van ons plein."

“Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden”, ziet ook de ANWB. “Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. Dit wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer.”

In totaal zijn er 356 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. De winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. Het pakket bevat: een lesprogramma van ANWB Streetwise, een set van acht verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB-fiets. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds.

Stemmen op de Lubertischool kan tot en met vrijdag 26 mei via anwb.nl/wineenverkeersplein.