Rob van der Zwaag waarnemer op Texel

De 61-jarige Rob van der Zwaag uit het Zeeuwse Oostkapelle is vanaf 1 juni waarnemend burgemeester van Texel. Van der Zwaag werd maandagmiddag beëdigd op het provinciehuis in Haarlem door commissaris van Koning Arthur van Dijk.

Dat gebeurde in aanwezigheid van de Vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die zich met de opvolging van de vertrekkende burgemeester Michiel Uitdehaag bezighoudt. Texel krijgt in Van der Zwaag een ervaren bestuurder in huis. De afgelopen zeventien jaar was hij burgemeester van de gemeente Veere op Walcheren, een toeristische gemeente met 22.000 inwoners en toeristische plaatsen als Domburg, Veere en Zoutelande. Daarvoor was Van der Zwaag, die afkomstig is uit het Limburgse Geleen, zeven jaar wethouder voor het CDA in Venlo. Michiel Uitdehaag is tot en met 31 mei burgemeester van Texel en wordt op dinsdag 11 juli geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Venray.


Uit berichten in de Zeeuwse media valt op te maken dat Van der Zwaag een bestuurder is die zich betrokken voelt bij de mensen, bedrijven en maatschappelijke organisaties waar hij mee te maken heeft. Bij zijn afscheid in Veere werd hij geprezen als een burgemeester die voor ogen hield wat een bepaald besluit voor een ander zou betekenen en als een burgemeester die gewoon even belde of ergens op afstapte als er wat aan de hand was. Hij werd ook geroemd als aanspreekpunt voor de bevolking. Van der Zwaag (getrouwd, vier zonen) gaf vorig jaar te kennen dat een periode van zeventien jaar in één gemeente lang genoeg was, maar dat hij nog wel elders waarnemend burgemeester zou willen zijn. Dat wordt tot het einde van het jaar Texel. De verwachting is dat in december de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd.


Het is gebruikelijk dat een gemeente een waarnemend burgemeester krijgt als er een langere periode zit tussen het vertrek van een burgemeester en de komst van een nieuwe. Het vinden van een nieuwe vaste burgemeester is een taak van de Vertrouwenscommissie. Het vinden van een waarnemend burgemeester is een taak van de commissaris van de Koning. Die legt over het algemeen een paar opties voor aan een gemeenteraad, waarna de raad kan aangeven welke waarnemer de voorkeur geniet. In tegenstelling tot een vaste burgemeester hoeft een waarnemer niet te wonen in de gemeente waar hij of zij werkzaam is. Van der Zwaag blijft wonen in zijn huidige woonplaats, maar beschikt over een camper en heeft aangegeven zo vaak als nodig (soms zeven dagen in de week) op het eiland te zijn.


Het afscheid van Michiel Uitdehaag is op woensdag 31 mei van 16:15 tot 18:00 uur in een buitengewone raadsvergadering in het gemeentehuis. 's Avonds is er van 19:30 tot 21:00 uur een receptie in vliegveldrestaurant De Vlijt op het vliegveld.