De aanleg van de natuurtuin bij de Potvis is één van de projecten die met geld van het Texelfonds konden worden gerealiseerd.
De aanleg van de natuurtuin bij de Potvis is één van de projecten die met geld van het Texelfonds konden worden gerealiseerd. Foto Archief Texelse Courant

"Succes BV Texel dankzij SL Texel"

“Er wordt wel gesproken over de BV Texel, ik spreek van de SL Texel: de 'Samenleving Texel'. Als het goed gaat met de SL Texel, gaat het ook goed met de BV Texel. Die drijft op een grote groep vrijwilligers die door hun gezamenlijke inzet hun doel bereiken.”

Joke de Boer, sprekend als secretaris van het Texelfonds, becijferde dat als een kwart van de Texelaars zich een half uur per week vrijwillig inzet, en een uur vrijwilligerswerk op een tientje wordt gewaardeerd, dit een €1 miljoen per jaar oplevert. “De werkelijkheid is een veelvoud van dit bedrag. De waarde van vrijwilligers is enorm.”


Wat niet wegneemt dat ook vrijwilligers soms geld nodig hebben om projecten te realiseren. Het Texelfonds keerde in 2022 €96,069,- uit, verdeeld over dertig aanvragen. Het liep uiteen van bijdragen aan de natuurtuin voor De Potvis, Natuurspeelplaats De Skool, de oliebollenkraam van GVT, restauratie van kerkgebouwen van de Waddengemeente, de herinrichting van Waelstee, de Musical Hair, weerbaarheidstraining voor basisscholen, Peuterspeelzaal Den Burg tot de nieuwe kantine voor de ijsbaan in Oosterend.


In een reactie meldde Bart Bakker van de ijsbaan: “Ik ben het Texelfonds heel dankbaar voor deze steun. Zulke dingen maken het mogelijk om met vrijwilligers iets heel moois te doen. Prachtig om te zien waarin een gemeenschap als Texel groot is.”


Geld ging ook naar initiatieven om abonnementen voor sport en cultuur voor jonge Texelaars te bekostigen. De Boer: “Kinderen mogen nooit tussen wal en schip vallen.”


Eén van die vrijwilligers is Rianne Malschaert. Ze vertelde hoe ze met een groep Texelaars onder meer taal-en inburgeringslessen voor vluchtelingen verzorgt, onder meer op de hotelboot in Oudeschild. “Als je van ver komt, ontworteld bent, weg van je familie en vrienden, een oorlogsachtergrond hebt en onzeker bent over je toekomst, dan is het zó fijn als je, bijvoorbeeld in de supermarkt, iemand tegenkomt die je kent en dat je contact kunt maken. Wij kunnen het verschil maken.”


Ze was één van de sprekers op de jaarvergadering van het Texelfonds in De Hoeksteen in Den Hoorn. Ter sprake kwam ook het Energienoodfonds dat op initiatief van bewindvoerder Lillian Malschaert en het Texelfonds is opgericht. Veel Texelaars hebben hun energiebijdrage van november en december daarin gestort, om mensen met energiearmoede te helpen.


Waar het fonds aan de ene kant goed is gevuld, blijkt dat er slechts een stuk of acht aanvragen zijn gedaan. Oftewel: Texelaars zijn goed in geven, maar minder goed in aanvragen en houden liever hun eigen broek op dan om een bijdrage aan te kloppen.


Dit ‘probleem’ doet zich ook voor bij andere minimaregelingen, zoals bij de gemeente. “Schaamte en zó trots dat ze hulp niet accepteren”, constateerde Lilian Malschaert. “Een uitdaging voor de samenleving om dit probleem te tackelen.” De oproep aan ieder is om, wie iemand kent met financiële problemen, dit aan te kaarten.


Financieel gezien was 2022 geen best jaar voor het Texelfonds. Het vermogen daalde door onrust op de financiële markten van bijna €2 miljoen naar ruim €1,77 miljoen. Ook uit nalatenschappen waren er minder inkomsten. Desondanks heeft het Texelfonds voldoende in kas om (nieuwe) aanvragen te kunnen honoreren en is de verwachting dat het rendement op het vermogen dit jaar opveert.