Zorgen en schulden.
Zorgen en schulden. Foto: Aangeleverd

Financiële hulp voor meer Texelaars

Ook op Texel krijgen steeds meer mensen te maken met armoede door prijsstijgingen en hoge energiekosten. Huishoudens die nu in de problemen komen, hebben vaak een inkomen nét boven de bijstandsnorm. Daarom vallen ze voor financiële hulp tot nu toe buiten de boot. De situatie is soms schrijnend. Om ook deze Texelaars te helpen, verhoogt de gemeente de inkomensgrens voor twee jaar. Zo komen meer inwoners in aanmerking voor verschillende regelingen.

Dat de situatie schrijnend kan zijn, merken ook Tanja Klaassen en Barbara Pieterse van Texels Welzijn. “We zien soms bij huisbezoeken dat de thermostaat niet hoger staat dan 15 graden, óók in de winter, overdag. Met alle gevolgen van dien: het is niet goed voor de gezondheid en voor de staat van de woning”, vertelt Tanja. “Maar toch weegt voor veel mensen schaamte zó zwaar, dat ze niet aankloppen voor hulp.” Barbara vult aan: “Natuurlijk hang je liever je vuile was niet buiten en wil iedereen z’n eigen broek ophouden, maar de verlichting door hulp is zó veel waard.”


De regelingen waar het om gaat: energietoeslag, het kindpakket, kwijtschelding van het hoogheemraadschap en de gemeentelijke belastingen en een bijdrage voor culturele, sportieve en educatieve activiteiten (voor volwassenen en kinderen). Ook is er een aantal fondsen voor Texelaars in financiële nood. Bijvoorbeeld het solidariteitsfonds voor een bijdrage in energiekosten (via Texels Welzijn) en het Jeugdfonds, dat de Texelse jeugd tot 19 jaar ondersteunt (via Texelfonds).


“Met maatwerk en het maatregelenpakket hopen we de scherpe randjes voor een aantal Texelaars wat te kunnen verzachten”, laat wethouder Remko van de Belt weten. “De inkomensgrens lag tot 2023 al op 120 procent van het bijstandsniveau. Voor dit jaar en 2024 is de grens opgeschroefd naar 140 procent, zodat wie nét boven bijstandsniveau zit, niet buiten de boot valt.” Barbara vult aan: “Vorig jaar was er een aantal mensen dat beroep wilde doen op de regelingen, maar nét boven de inkomensgrens zat. Terwijl er dan ook sprake kan zijn van armoede, met bijvoorbeeld stress of depressieve klachten tot gevolg.”


Mensen kunnen zelf online een regeling aanvragen via texel.nl/hulpbijgeldzaken. Maar wat Texels Welzijn merkt, is dat een groep mensen geen gebruik durft te maken van de regelingen. Ze zijn bang inzicht te moeten geven in hun financiën of dat zij het geld terug moeten betalen. "Er rust een taboe op het bespreken van financiële problemen. Je loopt niet graag met je problemen te koop en zeker niet als je denkt dat anderen het wel lukt. Daarnaast is het soms ook moeilijk om de juiste weg te vinden of maak je je zorgen dat als je aanklopt voor hulp, heel Texel dit direct weet. Ook het binnenlopen van De Buureton of het gemeentehuis kan spannend zijn: stel dat iemand je naar binnen ziet gaan en vragen gaat stellen. We kunnen daarom ook bij inwoners thuis afspreken. Wij bieden begeleiding en een luisterend oor.”


Op texel.nl/hulpbijgeldzaken staat meer informatie over de regelingen en (de verhoging van) de inkomensgrens. Voor hulp bij geldzaken kan men terecht bij Texels Welzijn via tel. (0222) 312696 of e-mail: welzijn@texelswelzijn.nl. Texels Welzijn kan ook helpen bij het invullen van de formulieren of doorverwijzen naar een budgetcoach, voor het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven. De medewerkers van Texels Welzijn hebben beroepsgeheim.