Yvette van Veen.
Yvette van Veen. Foto: Job Schepers

TOP in de politiek: inspraak over Kaap Noord en Texel Zoo

Bestuurslid Yvette van Veen heeft de periode tweemaal ingesproken tijdens de commissievergadering die vooraf gaat aan de gemeenteraadsvergadering. Zij sprak in over de situatie rondom Texel Zoo en de kwestie aangaande personeelsverblijven van strandpaviljoen Kaap Noord. Want hoewel het hier individuele ondernemers betreft, heeft Yvette nauwkeurig het algemeen ondernemersbelang uiteengezet.

Kaap Noord

De eigenaar van strandpaviljoen Kaap Noord nabij De Cocksdorp krijgt van de gemeente geen toestemming om stacaravans op zijn terrein te plaatsen voor personeel. En dat terwijl er al jaren stacaravans op het terrein staan, met een knipoog 'Kamp Noord' gedoopt. Geen huisvesting betekent dat het lastig wordt om zijn paviljoen onder het licht van de vuurtoren nog draaiende te houden.

Yvette zette de zaken vanuit algemeen ondernemers belang uiteen: "Huisvesting in kampeermiddelen is toegestaan voor agrarische bedrijven. Andere bedrijven in het buitengebied zoals detailhandel en horeca mogen alleen een inpandig gebouw realiseren voor tijdelijk personeel. Losse units of stacaravans zijn om landschappelijke en kwaliteitsredenen niet toegestaan. Verder noemt de notitie de mogelijkheid voor ondernemers om woningen te kopen voor het personeel. De notitie geeft antwoord op de probleemstelling: hoe zorgen we ervoor dat er voldoende huisvesting is voor (tijdelijk) personeel? De gemeente wil hierbij helpen maar de regelingen zijn volgens TOP te beperkend om een echte oplossing te bieden.”

Yvette heeft daarom de volgende vragen neergelegd bij de politieke partijen op Texel:
1. Hoe realistisch is het kopen van woningen voor het personeel met de huidige huizenprijzen? Laat u die schaarse woningen niet liever aan de Texelaars in plaats van huisvesten van tijdelijke werknemers? 2. Voor wat betreft het bouwen van een personeelsverblijf: is de commissie en de gemeenteraad het met TOP eens dat dit niet strookt met het beleid van de gemeente tegen verstening? Losse units of caravans kunnen buiten het seizoen immers weer weggehaald worden. Met een gebouw kan dat niet. 3. Waarom mogen agrarische bedrijven in het Buitengebied wél gebruik maken van kampeermiddelen en mogen ondernemers in horeca en andere bedrijfstakken in het buitengebied dat niet? Eisen van landschappelijke inpassing en kwaliteit moeten toch voor álle sectoren gelijk zijn? Wat rechtvaardigt dit onderscheid tussen agrarische ondernemers en andere ondernemers? 4. Tot slot: even inzoomen op de situatie bij paal 33. Hier is geen sprake van een landschappelijke bezwaar want het geheel is volledig aan het zicht onttrokken door een dikke bomensingel. Ook aan de kwaliteit van de personeelsvoorzieningen is gedacht. Natuurlijk moet de ondernemer vergunning aanvragen en zich aan de regels houden maar TOP vraagt u dringend om de aanvraag serieus te bekijken. Landschappelijke inpassing en kwaliteit van de voorzieningen zijn geregeld. Om in deze tijden van grote huisvestingsnood deze aanvraag af te wijzen, gaat deze ondernemer niet helpen en dat geldt voor alle ondernemers die oplossingen nodig hebben voor personeelshuisvesting.

Zij gaf de politici de volgende woorden mee ter overdenking. "Zoals bekend kampen veel Texelse organisaties met een personeelstekort, dat op korte termijn alleen maar groter wordt. Over vier jaar is de helft van de Texelaars 65+. Vergrijzing neemt significant toe. In alle sectoren ontstaat er een nijpend te kort. Het is inmiddels 5 over 12. Ondernemers offeren eigen personeelshuisvesting in sommige gevallen al op om collega ondernemers te helpen, maar ook onderdak te bieden aan medewerkers in de zorg, zoals verpleegkundig personeel en een huisarts. De rek is eruit.”

Texel Zoo

De gemeenteraad heeft in de laatste vergadering besloten Texel Zoo twee jaar te geven om te voldoen aan de geldende bestemming die ruimte geeft aan “Detailhandel – Tuincentrum met ondergeschikt dagrecreatief gebruik. De kwestie sleept al sinds 2017. De trage behandeling en de gronden waarop de gemeenteraad hiertoe heeft besloten, stuit TOP tegen de borst. Yvette sprak namens het bestuur in.

“Wij spreken onze zorg uit over de lange behandeltijd van niet-reguliere vergunningaanvragen. Dit brengt grote onzekerheid mee voor ondernemers. Het kost tijd en geld terwijl niet altijd duidelijk is wat er van de ondernemer verwacht wordt. Om een vergunning te krijgen wordt veel gevraagd: een ruimtelijke onderbouwing; ecologisch onderzoek; archeologisch onderzoek; geur- en geluidonderzoek; tekeningen enzovoort. Hiervoor schakelt de ondernemer deskundigen in. De ruimtelijke onderbouwing is opgesteld door bureau SAB (stedenbouwkundig adviesbureau Texel), een Texels bureau dat hierin gespecialiseerd is. Deze ruimtelijke onderbouwing is maar liefst vier keer teruggestuurd en nog steeds niet akkoord bevonden. Hoe kan dit? De gemeente moet toch duidelijk kunnen maken aan de ondernemer en anders aan het bureau wat er verwacht wordt. SAB is notabene een Texels bureau waarmee de gemeente vaker van doen heeft. Na 4 keer terugsturen en verzoeken om andere rapporten heeft de ondernemer 1 jaar lang niets meer gehoord van de gemeente vanwege een wisseling van de behandelaar. Ook dit vindt TOP een slechte zaak.”

TOP vindt een locatie als Texel Zoo bijdragen aan de spreiding van het toerisme en een verbreding van het aanbod in het algemeen. “Wij zijn van mening dat deze onderneming bijdraagt aan de leefbaarheid op Texel. Een magische uitje voor zowel (jonge) Texelaars als onze gasten. Wij zouden graag duidelijkheid willen over deze gang van zaken en pleiten voor een snellere afhandeling en meer duidelijkheid bij toekomstige vergunningsaanvragen.”

TOP is er voor alle leden

Loop je als lid nu vast bij contacten bij de gemeente en heb je het idee dat je niet gehoord wordt? Neem contact op met TOP via renate@top-texel.nl.