Jorrit achter de receptie van Bos en Duin.
Jorrit achter de receptie van Bos en Duin. Foto: Eva Groot

Bos en Duin: "Texelpromotie erg belangrijk"

Al bijna dertig jaar is Bos en Duin aan de Bakkenweg, aan de rand van De Dennen, in handen van familie Koenen. Ouders Rob en Lieke kochten het appartementencomplex in 1996, inmiddels staan hun twee zoons aan het roer. Robin bestiert restaurant BOSQ, Jorrit heeft de leiding over de verhuur van de 42 vakantieappartementen.

“Voor 1996 hadden mijn ouders een lunchroom in het centrum van Alkmaar”, vertelt Jorrit. “Mede voor mij en mijn broer hadden ze de wens om de stad uit te gaan. Bos en Duin stond met een advertentie in De Telegraaf en ze besloten een kijkje te nemen. Omdat het postadres in Den Hoorn was, zochten we daar naar het appartementencomplex. Niet te vinden, natuurlijk. Zodoende kwamen we via het bos voor het eerst bij Bos en Duin. Mijn ouders waren meteen verkocht: in september kwamen we er voor het eerst, en in november verhuisden we al.”


Inmiddels staat Jorrit aan het roer van het appartementencomplex; zijn broer Robin en schoonzus Marlies bestieren het restaurant, BOSQ. “In 2009 nam Robin met in eerste instantie mijn neef samen het restaurant bij Bos en Duin over. Dat was tot die tijd een plek waar vooral gasten kwamen eten. Maar Robin werkte vroeger in de top van de Nederlandse horeca en had de wens iets in het hogere segment voor zichzelf te beginnen. Mijn ouders daarentegen, hadden zich al die jaren kapotgewerkt en vonden het tijd om een stapje terug te doen. Zo ontstond BOSQ. Mijn broer werd de kok, mijn neefje gastheer, maar hij bleek helaas na twee jaar niet op Texel te kunnen aarden. Robin kreeg verkering met Marlies en zo is zij inmiddels de vaste gastvrouw.”


Jorrit werkte na zijn opleiding commerciële economie eerst acht jaar bij Texelvakanties. “In 2017 vroegen mijn ouders, die inmiddels na het overdragen van het restaurant nog over het beheer en de verhuur bij Bos en Duin gingen, of ik niet in het bedrijf wilde stappen.” Zo geschiedde. “Mijn ouders zijn nog steeds aan het werk – mijn moeder op het kantoor en in de receptie, mijn vader doet nog beheer en technische zaken – maar ze hebben wel een kleine stap terug kunnen doen. Mijn vader wordt dit jaar zeventig, dan is het wel klaar. We zijn nu nog op zoek naar hoe we het hier gaan oplossen als ze helemaal stoppen. Ze zijn in elk geval wel trots dat wij het overnemen.”

Het is goed dat we op Texel een divers aanbod hebben

Texelpromotie

“Ik werk veel samen met de VVV”, vertelt Jorrit. “Top investeert veel in de VVV, zodat die aan Texel-promotie kan doen. Omdat ik 42 appartementen verhuur en die allemaal los van elkaar presenteer op de website van de VVV, is mijn TOP-contributie vrij hoog. De VVV doet er goede dingen mee.” Texelpromotie is ontzettend belangrijk. En het werkt dubbel. Het is goed voor de verhuur van mijn eigen appartementen, maar ik vind het ook knap hoe de VVV Texel in de markt zet.”

"Wat ik ook fijn vind van het lidmaatschap bij TOP, is de samenwerking tussen ondernemers en het contact met elkaar. Vorig jaar zijn we met de hele club bij een paar bedrijven wezen kijken. Het is leuk om te zien hoe een ander de zaken aanpakt, bijvoorbeeld René Jager met zijn groepsaccommodatie. Hij wil ‘gewoon' en betaalbaar blijven en haalt daar z'n kracht uit, terwijl bijvoorbeeld De Krim met steeds luxere huizen komt. Het is goed dat we op Texel deze diversiteit hebben, en leuk om eens te zien. Ik hoor van gasten dat Texel steeds duurder wordt, maar wij blijven een ‘normale' middenmoot-accommodatie.”