Emmie tussen de schapen bij De Waddel.
Emmie tussen de schapen bij De Waddel. Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Emmie opent seizoen met ijsfeest bij De Waddel

Advertorials

Emmie Monster trapt het ijsseizoen van ‘Emmies ijs’ aanstaande donderdag, op Hemelvaartsdag, af met een heus ijsfeest op schapenboerderij De Waddel. Behalve proeven van het ambachtelijke schapenmelkijs, kunnen bezoekers zich tussen 14:00 en 16:30 uur onder meer vermaken met wolknutsels maken, strohutten bouwen, een rondje op de quad, producten proeven van Voedselbos Texel, een wandeling met speurtocht en het proeven van de eerste jonge schapenkaas van De Waddel.

Emmie werkt al ruim 12 jaar op schapenboerderij De Waddel. Het idee voor het schapenmelkijs ontstond enkele jaren geleden. Emmie en schapenboer Jan-Willem Bakker vroegen zich toen af hoe ze een deel van de melk beter konden verwaarden. “Het is toen bij alleen een idee gebleven, tot ik vorig jaar in de winter over het erf liep en opeens dacht: ik ga het doen! Ik belde Willem ‘Parel’ Roeper, die behalve veel koemelkijs eerder ook schapenmelkijs maakte. Hij leerde mij de kneepjes van het vak. Vorig jaar was een seizoen waar ik alles op me af liet komen. Nu ik het ijs maken beter onder de knie heb, kan ik niet wachten het iedereen te laten proeven.” De Texelse maakt het schapenmelkijs met melk van de schapen van De Waddel. “Ik vind het een mooie gedachte dat je met het eten van een ijsje bijdraagt aan het in stand houden van het Texelse cultuurlandschap: ik koop melk in van De Waddel, De Waddel zet zich in voor het landschap in het Hoge Berg-gebied.” 

Vorig jaar stond Emmie regelmatig met haar ijs op de zomermarkt. “Regelmatig wilden mensen graag éérst proeven. Dat snap ik wel: vaak is er de associatie dat het naar schapenmelk smaakt. Terwijl dat niet het geval is. Schapenmelk is vetter dan koemelk, waardoor het ijs juist romiger wordt. Ik vind het veel lekkerder!” Emmies ijs is verkrijgbaar in de smaken aardbei (met aardbeien van Voedselbos Texel), vanille en duindoorn. Deze zomer wil Emmie graag experimenteren allerlei andere smaken. Het ijs (in bakjes) is verkrijgbaar bij meerdere Texelse boerderijwinkels, waaronder de Hoge Kamp, Schapenboerderij Texel, De Waddel en de Mosterdmakerij. 

Het ijsfeest op De Waddel is donderdag van 14:00 tot 16:30 uur. Het eerste bolletje krijg je van Emmie, wees er wel snel bij, want op is op. Behalve ijs proeven, zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Let op: parkeren is niet mogelijk, dus kom op de fiets! Wie toch met de auto wil komen, kan parkeren bij de Georgische begraafplaats (te voet doorsteken via het tuinwallenpad tussende Zuid-Haffel en Westergeest). Kijk voor meer informatie op facebook.com/emmiesijs.