Jacht geopend op

horeca op boerderij

Horeca-activiteiten op boerenbedrijven liggen onder het vergrootglas. Handhavers van de gemeente hebben maar liefst negentien situaties geconstateerd die in strijd zijn met de wet- en regelgeving. Er zijn op dit moment twee handhavingstrajecten gestart en twee zijn er in de maak. Anderen hebben een waarschuwingsbrief ontvangen dat ze tot 31 oktober de tijd hebben om het in orde te maken.


In het bestemmingsplan Buitengebied staat dat verkoop en direct nuttigen van consumpties op boerenbedrijven niet is toegestaan. Denk aan koffie, thee, appeltaart en aanverwante producten. Een proeverij van agrarische producten is wel toegestaan. Denk aan kaas, ijs, vlees, fruit, wijn, bier of andere ‘branche gerichte’ detailhandel. Kleine porties, waarvoor niet hoeft te worden betaald, zodat bezoekers kunnen besluiten dit in de winkel te kopen. Een boerderijwinkel is wel toegestaan, mits deze niet groter is dan tachtig vierkante meter.

'Ondergeschikte horeca'

Meerdere bedrijven met binnen of buiten een terras waar ter plekke gekochte koffie, thee, taart et cetera wordt genuttigd, hebben een brief gehad. Daarin meldt de gemeente dat dit niet is toegestaan, ook niet als ‘ondergeschikte horeca’. Daartoe worden ook gerekend mobiele horecastands, drankautomaten en dergelijke.

Ook wordt uitgelegd en aangegeven hoe de strijdigheid kan worden opgeheven. “Dit kan bijvoorbeeld door het aanvragen van een vergunning of het wijzigen van de bedrijfsvoering”, meldt de voorlichting van de gemeente naar aanleiding van vragen van deze redactie.

“Alle ondernemers krijgen tot 31 oktober de mogelijkheid om hier gehoor aan te geven. Dit is bewust gedaan zodat er de tijd is om alles in orde te maken en dit seizoen nog af te maken.”

Theetuin

De mogelijkheid om een vergunning aan te vragen staat dan weer niet vermeld in de brief die Vreni en Resi Siebert en Jaap Dros op 1 mei van de gemeente ontvingen over hun theetuin ‘Karmijn’ aan de Kadijksweg. Zijn doen dit overigens voor de gezelligheid, niet voor het geld. Als zij per 1 november niet zijn gestopt, gaat de gemeente handhaven. Het geeft te denken dat in deze brief zowel het adres en de datum van controle onjuist zijn. 

Een soortgelijke brief kreeg Schapenboerderij Texel, over de verkoop van koffie et cetera. Lennart Witte: “Heel jammer, het is meer een soort service aan onze gasten dan een verdienmodel.” Ze hebben een zienswijze gestuurd. Ook kaasboerderij Wezenspyk is aangeschreven.

Voedselbos Texel (voorheen de Zelfpluktuin) kreeg ook controle, maar geen brief. Jacco Boersen vertelt dat de Zelfpluktuin al sinds 2003 vergunning heeft voor ‘ondergeschikte horeca en detailhandel'. Ook IJsboerderij Labora beschikt al jaren over een soortgelijke vergunning.