Infographic over duurzame energie op Texel.
Infographic over duurzame energie op Texel. Bron: TexelEnergie

Poll duurzame energie

Hoeveel procent van de benodigde elektriciteit op Texel wilt u dat er op Texel duurzaam wordt opgewekt en in welke vorm: door zon-, windenergie, beiden en in welke verhouding? Het zijn de vragen die TexelEnergie voorlegt in de enquête/poll die vandaag van start gaat.

De ambitie van Texel om via duurzame opwekking in de eigen energiebehoefte te voorzien bestaat al tientallen jaren. Maar in procenten gezien is daar nog weinig van gerealiseerd. TexelEnergie becijfert dat van de 75 miljoen kWh aan elektriciteit die er op Texel jaarlijks wordt verbruikt, 9 miljoen kWh duurzaam wordt opgewekt. Als ook alle daarvoor geschikte daken en parkeerplaatsen die in aanmerking komen worden vol gelegd met zonnepanelen, kan er nog eens 8 miljoen kWh worden opgewekt, zo blijkt uit een berekening van TexelEnergie. Bij elkaar 17 miljoen kWh, opgeteld 22 procent van het verbruik. 

Waar willen we met z’n allen op Texel naartoe? Hoe zouden de Texelaars daarover denken? Een vraag die leeft bij de Raad van Commissarissen (RvC) van de lokale energiecoöperatie. “We zouden eens een peiling moeten houden. Het liefst onder Texelaars die je anders niet zo snel hoort”, verwoordt voorzitter Leo Timmers.


Een brainstormsessie, waarbij onder andere ook Jord Kuiken en Pepijn Lijklema van de Duurzame Alliantie Texel (DAT) aanschoven heeft geresulteerd in een online enquête over de toekomst van zonne- en windenergie op Texel, die vandaag van start gaat. De basisvragen zijn: Hoeveel duurzame elektriciteit vindt de deelnemer dat op Texel moet worden geproduceerd en in welke vorm: zon en/of wind? 


Door zelf aan de knoppen te draaien kan de deelnemer bepalen met hoeveel windturbines van welke grootte en/of hoeveel hectare zonneveld deze gewenste hoeveelheid elektriciteit moet worden opgewekt. Ter vergelijking: met 56 hectare zonneveld kan het resterend jaarlijkse gebruik van 60 miljoen kWh die nog moeten worden opgewekt. Dat kan ook met drie 5,6 mW turbines met een tiphoogte van 241 meter of achttien 9 mW turbines van 76 meter tiphoogte. Combinaties zijn ook mogelijk, net als minder of helemaal geen lokale opwekking.

 

Leo Timmers van TexelEnergie: "Er wordt al jaren over gediscussieerd, wij willen graag weten hoe Texelaars over duurzame energie denken. Dan moeten er wel voldoende mensen meedoen. Als minimaal duizend mensen hem invullen, vinden wij dat we in alle redelijkheid kunnen zeggen hoe de Texelaars er over denken. Onze doelstelling is daarom minimaal duizend reacties. Meer zou nog mooier zijn. De uitkomst willen we te zijner tijd presenteren aan de gemeenteraad en het lijkt ons ook waardevol voor het Burgerberaad over duurzame energie."


Wie de online enquête invult, ontvangt ter bevestiging een mailtje, met daarop de actuele uitkomst van de enquête op dat moment. 

De enquête is te vinden via de website www.draaiaandeknoppen.nl