Aankomst op Texel Airport.
Aankomst op Texel Airport. Foto's: Gerard Timmerman

Koningspaar op hooibalen in stal tussen de lammetjes

Zitten op een paar hooibalen in de stal van schapenboerderij De Waddel op de Hoge Berg. Lammetjes die spontaan heen en weer lopen en een luid kakelende kip die geen idee heeft welk gezelschap er een paar meter verderop in de stal zit.

Veel landelijker konden koning Willem-Alexander en koningin Máxima het dinsdagochtend niet krijgen tijdens hun bezoek aan Texel. Het was meteen een mooi contrast: het zitten op de strobalen ademde een sfeer 'van vroeger', terwijl er met de gesprekspartners juist werd gesproken over innovatie en de toekomst. Bijvoorbeeld over opslaan van zoet water in de bodem, zodat het water in droge tijden kan worden gebruikt voor de gewassen op het land. Arnold Langeveld en Mark Slot van het project De Zoete Toekomst vertelden er graag over. 


Een andere blik in de toekomst lag besloten in de omgang met de zeewering en de aanwezigheid van strandpaviljoens en andere gebouwen in de duinen. Strandexploitant Erik Polderman zette hier uiteen hoe strandondernemers bezig zijn met een visie om de zeewering dynamisch te laten zijn, waarbij strandpaviljoens niet als obstakel voor de duingroei worden beschouwd, maar als een onderdeel van een dynamische zeewering. Het gesprek werd meermalen opgeluisterd met voorbij springende lammeren, spontaan geaaid door koning en koningin zonder de aandacht voor de gesprekspartners te verliezen.


De huidige tijd kwam eveneens aan de orde: er is volop werk op het eiland, maar het moet voor mensen wel mogelijk zijn om huisvesting te vinden en dat is een knelpunt. En het is - zo kregen koning en koningin mee - zo belangrijk voor de leefbaarheid. Iemand die zich op het eiland vestigt, komt er immers niet alleen om te wonen en te werken, maar neemt met een beetje geluk ook kinderen mee die naar school gaan, wordt lid van een club of vereniging, doet de inkopen op het eiland en gaat wellicht ook ergens vrijwilligerswerk doen. Allemaal zaken die vallen onder het begrip 'leefbaarheid' wat het centrale thema was van de tweedaagse reis van Willem-Alexander en Máxima langs Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Bestuurslid Yvette Veen van TOP kaartte aan dat het prachtig is dat oudere mensen graag op Texel willen komen wonen, maar maar liet tegelijkertijd duidelijk blijken dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar jonge mensen dan wel gezinnen die zich op het eiland willen vestigen. Dat is niet alleen van belang voor nu, maar vooral ook voor de toekomst van het eiland.


Het koninklijk bezoek stond ook in het teken van de jurk uit het Palmhoutwrak in Kaap Skil, het verenigingsleven en jongeren. De laatste groep werd vertegenwoordigd door Sil van Heerwaarden, die aan de overkant een opleiding tot politieagent volgde en terugkeerde op Texel omdat hij graag weer op het eiland wilde werken en wonen. Ook bij hem de ervaring dat het moeite kostte om geschikte huisvesting te vinden. Werner van der Meer, voorzitter van Texel'94, kaartte een bekend knelpunt op sportgebied aan bij de koning en de koningin: de eilanden kennen een rijk verenigingsleven op sportgebied, maar worden soms tureluurs van sportclubs van de overkant die keer op keer afzeggen als ze naar één van de eilanden moeten voor een uitwedstrijd. Willem-Alexander en Máxima kregen ook mee dat het onderling op een eiland soms best kan knetteren, maar dat eilandbewoners er tegelijkertijd wel voor elkaar staan en dat de onderlinge lijnen kort zijn waardoor er een hoop kan worden geregeld. 


Het koninklijk bezoek was van korte duur (ongeveer vier uur), maar de tijd werd volop besteed en tussendoor was er ook tijd om handen te schudden in de Heemskerckstraat en bij paal 9. Kinderen van De Bruinvis uit Oudeschild stonden speciaal voor het koninklijk bezoek in oranje kleding in de Heemskerckstraat. In het spoor van de koning en de koningin liep een hele entourage van medewerkers om alles in goede banen te leiden. Het koninklijk paar reisde 's middags door naar Vlieland, overnachtte op Terschelling en reisde woensdag door naar Ameland en Schiermonnikoog. Het was de eerste keer sinds het koningschap van Willem-Alexander in 2013 dat hij officieel samen met Máxima de vijf eilanden bezocht. Willem-Alexander bracht in 2014 voor het laatst officieel een bezoek aan Texel en Máxima in 2020.

Zwaaien naar de mensen in de Heemskerckstraat.
Corina Hordijk van Kaap Skil verwelkomt de koning en de koningin.
Een kijkje bij de maquette van de Rede van Texel.
Willem-Alexander met vertegenwoordigers van organisaties.
Bij Jan Willem Bakker op De Waddel.
Sanne Schoo praat met Máxima en Willem-Alexander over Texelse producten.
Arnold Langeveld vertelt in de schapenschuur over het project Zoete Toekomst Texel.
Handen schudden op de strandopgang van paal 9.
Máxima aait een lammetje op De Waddel.
In gesprek met de Texelse hulpstrandvonders.
Máxima en Willem-Alexander nemen bij paal 9 een kijkje op het strand.
Onder moeders paraplu...