Vlnr bestuursleden Maarten Jeroen de Boer, Leon Eelman, Lina Bruijn, Anneke Raven en Els Huisman.
Vlnr bestuursleden Maarten Jeroen de Boer, Leon Eelman, Lina Bruijn, Anneke Raven en Els Huisman. Foto: Jeroen van Hattum

Zonnebloem Texel leeft weer op

Eind vorig jaar was het erop of eronder voor de Texelse afdeling van de Zonnebloem. Een tekort aan bestuursleden leek de organisatie de das om te doen.

Hoe anders is het een paar maanden later. De agenda is gevuld met activiteiten, vrijwilligers zijn laatst met een groep Texelaars naar de Bloemendagen in Anna Paulowna geweest en de afdeling heeft weer een volwaardig bestuur van vijf Texelaars.


De ommekeer begon bij Els Huisman, Leon Eelman en Maarten Jeroen den Boer. Zij konden het niet aanzien dat de Texelse afdeling van de Zonnebloem daadwerkelijk zou verdwijnen en sloten zich aan bij Anneke Raven en Lina Bruijn, die samen met Ria Bosken een aantal jaar het bestuur hadden gevormd. Anneke en Lina bleven als penningmeester en secretaris, Maarten Jeroen den Boer wierp zich op als nieuwe voorzitter. 


"Ik heb nul komma nul ervaring met de zorg", vertelt hij, "maar ik zou het echt zonde vinden als dit zou stoppen, dus ik heb ervoor gekozen om in het bestuur te stappen. En ik heb al een paar keer gezegd: als Jan Smit ambassadeur is van deze organisatie, dan kan ik ook wel wat doen en dan wil ik er ook graag wat voor doen." Voor Leon en Els gold hetzelfde. Leon houdt zich nu onder meer met de vrijwilligers bezig, Els met het activiteitenprogramma.

De Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie. De vereniging is er voor mensen vanaf 18 jaar die leven met een lichamelijke beperking. Zij kunnen een beroep doen op de vrijwilligers van de Zonnebloem om langs te komen voor huisbezoeken. "Dat varieert van het doen van gezelschapsspelletjes tot het maken van een wandeling. Het gaat echt om gezelschap om te voorkomen dat mensen als gevolg van een lichamelijke beperking in een isolement geraken. De Zonnebloem is er niet om huishoudelijke klussen te doen of om reparaties in huis te verrichten."

Vrijwilligers

De Texelse afdeling telt op het moment zo'n dertig vrijwilligers. Bekeken wordt op welke wijze zij zich kunnen inzetten voor de Zonnebloem. Daarnaast kijkt het nieuwe bestuur om zich heen wie mogelijk nieuwe vrijwilligers zouden kunnen worden. Naast de huisbezoeken worden er ook diverse gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Recent was de Zonnebloem op pad voor de Bloemendagen en de maandelijkse rondritten met scootmobiels over het eiland staan op het programma. 


Er staat ook het nodige op het programma. Voor zondag 6 juni heeft de Zonnebloem een bezoek aan een muziekvoorstelling van de stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms in het concertgebouw in Amsterdam op de planning. 

Daarvoor rijdt die dag een bus van TBO op en neer naar Amsterdam. Woensdag 19 juli brengt de Zonnebloem een bezoek aan het Werelddansfestival in Schagen. Ook daarvoor rijdt die dag een bus heen en weer van Texel. Van vrijdag 22 september tot en met vrijdag 29 september is er een nieuwe week vakantie in het Tesselhuus in het vooruitzicht, dat wordt geregeld door Ria Bosken.


De Zonnebloem zocht eind vorig jaar ook contact met De Krim Texel voor vrijwilligers om overeind te blijven en dat leverde van de zijde van het vakantiepark een aantal mensen op. Maarten Jeroen: "Zij staan voor ons op markten om loten van de Zonnebloem te verkopen." Een van de medewerkers van Hotel Molenbos in De Cocksdorp werd bereid gevonden de PR van de Zonnebloem te gaan doen en medewerker Nick Veldhuizen van Maarten Jeroen ontfermde zich over het secretariaat om Lina de Bruijn als secretaris te ontlasten. 

Activiteiten

Het nieuwe bestuur komt één keer per maand bij elkaar en heeft er zin in om mee te doen aan activiteiten en huisbezoeken te regelen. "Dit voelt wel een heel stuk beter dan een paar maanden geleden." Contacten voor bezoeken en uitstapjes verlopen via: Anneke Raven: 06-10638010, Nel Bertrand: 06-13670988 en Els Huisman: 06-13617920 of 317860.