Texel in actie tegen De Koog.
Texel in actie tegen De Koog. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kampioenschap lonkt voor Texel’94 tijdens derby in De Koog

Algemeen

Texel’94 dat kampioen wordt van de vierde klasse, terwijl het een derby speelt in De Koog tegen SV De Koog.Het is een scenario dat aan het begin van het seizoen in de vierde klasse van het amateurvoetbal vermoedelijk niet voorzien was, maar morgen wel bewaarheid kan worden. 

Texel’94 en De Koog treffen elkaar dan voor de tweede keer dit seizoen en dat is in de wetenschap dat Texel inmiddels op de rand van het kampioenschap staat. Dat betekent dat het zondagmiddag - in tegenstelling tot de matte derby eind vorig jaar - een spannende wedstrijd kan worden in De Koog.

Texel’94 staat bovenaan in de vierde klasse met 51 punten uit twintig wedstrijden en nog twee wedstrijden te gaan. Succes uit Hippolytushoef staat tweede met 48 punten uit twintig wedstrijden en kan de titel ook nog in de wacht slepen als Texel de laatste twee wedstrijden zou verliezen. Die kans is - gezien het spelbeeld van Texel in het gehele seizoen - niet groot, maar de wedstrijden moeten nog wel worden gespeeld. De Koog is in ieder geval niet van plan om de wedstrijd komende zondag tegen Texel’94 cadeau te doen. Volgens aanvoerder Joren Bakker is De Koog gebrand op een revanche na het verlies van 2-0 eind vorig jaar in Den Burg. De ploeg heeft er ontzettend veel zin in om tegen Texel te spelen en weet ook dat de druk bij Texel ligt. Daar spelen ze zondag met het vizier op het kampioenschap (dit seizoen een hardop uitgesproken ambitie) maar ook met de blik specifiek op de derby. “Het is natuurlijk een speciale wedstrijd die je altijd wilt winnen”, zegt aanvoerder Rinus Wesselman. “Of je bovenaan staat of onderaan, het maakt niet uit. Derby’s wil je koste wat het kost winnen.”

Een zekerheid is dat de verrichtingen van Succes tegen Vesdo komende zondag nauwgezet worden gevolgd vanuiit De Koog. Mocht het kampioenschap zondag nog geen uitgemaakte zaak zijn, dan moet het zondag 21 mei op de laatste speeldag van het seizoen gebeuren. Texel speelt dan thuis tegen Egmundia en Succes speelt die dag uit tegen Zeemacht in Den Helder. Texel heeft - door de drie punten voorsprong op Succes - alles zelf in de hand. De Koog en Texel zijn door blessures niet volledig compleet, maar verwachten zondag wel een mooie wedstrijd. Joren: “We hopen op een vermakelijke pot voetbal met het publiek als echt grote winnaar. De weersgoden lijken ons gelukkig goed gezind en wij zorgen voor een blinkende tap.” De derby begint om 14:00 uur.