Grote sterns bij de Prins Hendrik Zanddijk.
Grote sterns bij de Prins Hendrik Zanddijk. Foto: Staatsbosbeheer

Vrees voor vogelgriep op Texel

Algemeen

De vogelgriep grijpt in de rest van het land in diverse grote kokmeeuwkolonies om zich heen, maar op Texel is het - in elk geval vooralsnog - rustig qua vogelgriepslachtoffers. De gemeente meldt twee à vier onbevestigde gevallen en ook beheerders Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben nog geen kadavers hoeven ruimen.

Kokmeeuwkolonies bevinden zich op Texel vooral aan de oostzijde, in de gebieden in het beheer van Natuurmonumenten. “Hier zijn vooralsnog geen dode vogels gevonden. Ik vermoed dat de kokmeeuwen in onze kolonies vorig jaar tussen de sterns hebben gezeten, de ziekte al hebben doorgemaakt en nu resistent zijn”, zegt Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten. “Ik maak me wel zorgen om andere kolonievogels: vorig jaar de grote stern, nu in de rest van het land de kokmeeuwen - het is wachten tot de lepelaar en de aalscholver aan de beurt zijn.”

Vorig jaar waren de grote sterns in grote getale slachtoffer van de vogelgriep. In de hoogtijdagen broedden zo’n 12.000 à 13.000 vogels in Utopia, Wagejot en de Petten. Een veel kleinere, nieuwe kolonie hee..