Ambulances

Het was een terechte vraag die ik kreeg na de berichtgeving over de nieuwe ambulancepost bij de rotonde Nieuwlanderweg: hoe zit het eigenlijk met de derde ambulance die in 2019 aan Texel was toegezegd? Het antwoord in het kort: het zijn en blijven er vooralsnog twee. Maar het kan geen kwaad hier wat nader op in te gaan.

De veiligheidsregio was een aantal jaar geleden de grote boeman op Texel toen de organisatie de tweede ambulance van het eiland wilde weghalen. Sindsdien wordt er gelukkig beter rekening gehouden met de eilandsituatie. Zo kwam het in 2019 op basis van cijfers van het RIVM tot de berekening dat Texel recht had op een derde ambulance, alleen gooide corona roet in het eten. De opleiding voor nieuw ambulancepersoneel kwam tot stilstand en in plaats van een derde ambulance kwam er vanaf juli 2020 ter aanvulling van de twee ambulances een rapid responder naar het eiland.

Dat voertuig heeft dezelfde voorzieningen als een ambulance, hij is alleen kleiner dan een ambulance waardoor er geen mensen liggend mee vervoerd kunnen worden. Sinds 2020 doet de rapid responder geregeld dienst op het eiland. Als je nu bij de veiligheidsregio vragen stelt, spreken ze het liefst over 'drie ambulance-eenheden' op Texel. Dat werkt soms verwarrend: het gaat om twee ambulances en de rapid responder.

Maar ik moet ze verder nageven: er wordt rekening gehouden met Texel. In 2021 besloot de veiligheidsregio definitief dat er een tweede ambulancepost moest komen, nadat daar al jaren over gesproken was. In 2021 stond het op papier in een meerjarenhuisvestingsplan met goedkeuring van zorgverzekeraars. En eerlijk is eerlijk: we zijn twee jaar verder en er staat een operationele ambulancepost aan de rotonde Nieuwlanderweg.

Dat is uiteraard niet hetzelfde als een derde ambulance, maar vanaf de rotonde ben je wel een stuk sneller in De Cocksdorp, De Koog en eventueel ook Oosterend dan vanuit Den Burg, zeker op drukke dagen. En praktisch om te weten: als er geen ambulance beschikbaar is (bijvoorbeeld bij meerdere hulpverleningen in korte tijd) kan er ook een beroep worden gedaan op de ambulancehelikopter in Leeuwarden of de traumahelikopter. 

Hoewel het er momenteel allemaal goed uitziet, is het thema 'derde ambulance' wel iets om voor ogen te blijven houden. Niet voor nu - dat zou raar zijn met de zojuist geopende tweede post - maar wel voor de langere termijn. Al is het alleen maar om te voorkomen dat het onderwerp van lieverlee in de vergetelheid raakt en er op een dag weer gestreden moet worden voor behoud van de benodigde voorzieningen.


Jeroen van Hattum