College bereid mee te werken aan komst nieuwbouw Waalderstraat

Het college is bereid een uitgebreide afwijkingsprocedure te voeren om de bouw van dertig sociale huurwoningen op de locatie Welkoop aan de Waalderstraat in Den Burg mogelijk te maken.

Dat heeft het college besloten. Bedoeling is dat er op het braakliggende terrein aan de Waalderstraat vijf afzonderlijke gebouwen komen met elk zes appartementen. Er zijn al jaren plannen voor nieuwbouw aan de Waalderstraat en Woontij heeft nu een cobouwplan ingediend bij de gemeente waar het college verder mee aan de slag kon.


De afzonderlijke gebouwen krijgen een hoogte van 9,40 meter en dat sluit volgens het college aan bij de omliggende bebouwing van 8 tot 10 meter hoog. “Het terrein om de woningen heen krijgt een open karakter met een groene invulling.” De komst van de nieuwe woningen is nog geen gelopen race. Met behulp van de uitgebreide afwijkingsprocedure moet eerst de huidige bestemming bedrijventerrein worden veranderd in een bestemming die gestapelde woningbouw mogelijk maakt. 


Volgens het college is de komst van dertig woningen wel wenselijk, omdat er grote behoefte aan sociale huurwoningen op het eiland is. Woontij moet volgens het college wel voldoende afstand tot het benzinestation aan de Waalderstraat in acht nemen en er moet rekening worden gehouden met de buren. Die waren een aantal jaar geleden weinig gecharmeerd van de plannen om een grote Albert Heijn gecombineerd met woningen aan de Waalderstraat te bouwen.


“Mogelijk is ook nog een ontheffing voor hogere grenswaarden geluid op de gevel(s) noodzakelijk. Dit alles zal moeten blijken uit een goede ruimtelijke onderbouwing met de daarbij behorende onderzoeken die aangeleverd moet worden voor dit project. Daarin moet ook aandacht worden besteed aan het participatietraject met de bewoners in de omgeving en de situering van de appartementengebouwen op de locatie ten opzichte van de omgeving.” De woningstichting heeft omwonenden al rechtstreeks van de plannen op de hoogte gebracht.


Volgens het college kan de uitgebreide afwijkingsprocedure worden gestart als Woontij een aanvraag voor een omgevingsvergunning met een goede ruimtelijke onderbouwing indient, een nadere uitwerking van de appartementengebouwen op de locatie en een participatieverslag voor het beoogde project. Daarna is onder meer aan de raad om besluiten te nemen over het voeren van de uitgebreide afwijkingsprocedure.