Kritiek op procedure Rozendijk: "We vrezen dat plan al vastligt"

De Fietsersbond tekent bezwaar aan tegen het verkeersbesluit Rozendijk, waarin onder meer staat dat het vrijliggende fietspad wordt opgeheven. 


De Fietsersbond geeft aan dat zowel het fietspad (van asfalt) tussen de Fonteinsweg en Westerslag (1.60 meter breed) en dat tussen de Jan Ayeweg en de Fonteinsweg (2.50 meter) onderhoud nodig heeft. "Het verkeersbesluit stelt dat het éénrichtingfietspad Westerslag-Fonteinsweg te smal is voor modern fietsverkeer. Dat klopt niet: voor éénrichting is dit fietspad van 1.60 meter breed genoeg. Om het fietspad te onderhouden, is het dan ook niet nodig bomen te kappen, zoals het verkeersbesluit suggereert. Dat motiveert niet waarom het handhaven als éénrichtingfietspad niet mogelijk zou zijn."

Volgens de Fietsersbond verbetert eenrichtingverkeer voor auto's weliswaar de veiligheid, door fietsverkeer in twee richtingen mengen auto's en fietsers elkaar, wat weer nadeliger is voor de veiligheid. "Handhaving van het bestaande fietspad is uit oogpunt van veiligheid altijd nog beter."

Kritiek is er ook op de procedure. Verwezen wordt naar een brief/app van de projectleider. Die constateert tot zijn eigen verbijstering dat het verkeersbesluit over de Rozendijk al is genomen, terwijl was afgesproken dat het college eerst met de bewoners en de Fietsersbond zou praten. "Men (juristen en verkeersdeskundigen van de gemeente, red.) ging er van uit dat deze gesprekken al hadden plaatsgevonden."

Dat gesprek vond pas woensdag 3 mei plaats. Aanwonende Maarten Jeroen den Boer: "In dat gesprek beloofde wethouder Hooijschuur zijn best te doen het plan aan te passen." De buurt heeft daar weinig vertrouwen in: "Het verkeersbesluit was al genomen, de subsidie bij de provincie aangevraagd op basis van de tekening van de uitvoering die we niet willen en de aanbesteding, op basis van diezelfde tekening, loopt al. We vrezen dat het plan al vast ligt en onze inspraak een schijnvertoning."