Afbeelding

Buurt Rozendijk vreest voor 'schijninspraak'

Aanwonenden en de Fietsersbond maken zich grote zorgen over de voorgenomen aanpassingen van de Rozendijk, tussen de Jan Ayeweg en Westerslag/Bakkenweg. "De gemeente geeft ons het gevoel van inspraak, maar wij hebben sterk de indruk dat al lang is besloten hoe het gaat worden."


Het plan van de gemeente komt erop neer dat het vrijliggende fietspad langs de Rozendijk verdwijnt, dat de weg wordt verbreed van vier naar vijf meter, met een kasseienstrook in het midden (zoals de Randweg bij de Zilvermeeuw) en dat éénrichtingsverkeer wordt ingesteld.

Aanwonenden en de Fietsersbond zijn mordicus tegen dit plan. De Fietsersbond wil niet het "karakteristieke fietspad" verdwijnt. Volgens de bond wordt het, als de fietsers op de Rozendijk over de weg worden gestuurd, onoverzichtelijk en onveiliger. Met name op en bij de kruispunten Westerslag en Jan Ayeweg verwacht de bond veel problemen. 

Buurtbewoner Maarten Jeroen den Boer, ook sprekend namens andere aanwonenden: "Wij zeggen: verander zo min mogelijk. Het is prima zo, er gebeuren hier helemaal geen ongelukken. Fietsers gaan in de ene richting over het fietspad, de andere kant op over de fietsstrook op de weg."  

Moeite hebben ze ook met het plan om de sloot langs de weg deels te dempen om de weg breder te maken. De sloot is volgens de bewoners nodig om het drangwater uit De Dennen af te voeren. "Zeker nu Staatsbosbeheer het grondwaterpeil gaat verhogen. Bovendien staat een aantal bomen de verbreding van de Rozendijk in de weg. Die mogen daar echt niet weg."

Den Boer: "De raad heeft het college tot twee keer verzocht om met de bewoners tot overeenstemming te komen." Maar van de beloofde inspraak komt volgens de buurt en de Fietsersbond niets terecht. "Vóór het college met ons heeft gesproken, was het verkeersbesluit al genomen, de subsidie bij de provincie aangevraagd en liep de aanbesteding al. Willen we met z'n allen nu echt voor de gek worden gehouden?". Den Boer hoopt dat de raad het college aan z'n afspraak houdt. 

Meer op pagina 5.