Anke Kortenray van de veiligheidsregio en burgemeester Uitdehaag openen de ambulancepost.
Anke Kortenray van de veiligheidsregio en burgemeester Uitdehaag openen de ambulancepost. Foto: Jeroen van Hattum

Ambulance kan voortaan sneller in De Cocksdorp en De Koog zijn

Het scheelt een paar minuten rijden en dat kan in de hulpverlening essentieel zijn als snelheid is geboden.

Bij de rotonde Nieuwlanderweg is woensdagochtend de nieuwe tweede ambulancepost van Texel geopend, zodat de ambulance voortaan sneller in De Cocksdorp en De Koog kan zijn voor hulpverlening. Burgemeester Michiel Uitdehaag en Anke Kortenray, directeur Zorg van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, verrichtten de officiƫle opening.


De komst van de nieuwe post betekent dat de twee ambulances op Texel voortaan op twee plekken staan. De ene ambulance blijft gestationeerd in Den Burg in de ambulancepost van het PHH-gebouw aan de Pontweg. De andere komt in de nieuwe post bij de rotonde Nieuwlanderweg. Dat wordt een post die 24 uur per dag bemenst is. De nieuwe ambulancepost bestaat uit een garage waar de ambulance staat, een verblijf dat als woonkamer is ingericht en twee slaapkamers met sanitair waar de hulpverleners 's nachts kunnen slapen.

Het pleintje voor de ambulancepost heeft de naam Willem Oosterhofplein gekregen. Willem, die op 15 februari overleed, was bereid grond te verkopen aan de veiligheidsregio waardoor de bouw mogelijk werd. Zijn 3-jarige kleinzoon James Dean Witte, waar hij supertrots op was, mocht het naambord officieel onthullen. Willem kreeg voordat hij overleed nog te horen gekregen dat hij zijn eigen naambord kreeg.

Burgemeester Michiel Uitdehaag liet weten dat het gehele project in zo'n twee jaar tijd is gerealiseerd van plan tot pand en dat is razendsnel. Het gebouw, dat zeer duurzaam is, werd gebouwd door Firma Van Heerwaarden uit Den Burg. Volgens de burgemeester zal het de komende jaren wel een uitdaging zijn om voldoende hulpverleners voor de ambulance te behouden. Hij deed een algemene oproep om de maximumsnelheid van zestig kilometer per uur op de Texelse wegen te respecteren. Volgens hem scheelt dat in het aantal verkeersongevallen.


Texel beschikt voor de hulpverlening over twee ambulances, een deel van het jaar aangevuld met de rapid responder. Daar kan dezelfde hulp mee worden verleend als met een ambulance, er kunnen alleen geen patiƫnten liggend mee worden vervoerd. Als het nodig is, kan de ambulancehelikopter voor de Friese Waddeneilanden (die in Leeuwarden staat) worden opgeroepen of de traumahelikoper. In geval van grootschalige hulpverlening is er het noodhulpteam van het Rode Kruis op Texel.