Trainer Foppe de Haan vertelt bij ZDH over zijn loopbaan als trainer.
Trainer Foppe de Haan vertelt bij ZDH over zijn loopbaan als trainer. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

ZDH 90 jaar: “Schoenen aan en voetballen”

Sport

“Schoenen aan en voetballen!” Met die oproep onderstreepte trainer Foppe de Haan zaterdag in zijn speech voor het 90-jarig SV ZDH het belang van het voortbestaan van de voetbalclub voor het dorp. 

De Haan, trainer van Heerenveen, Jong Oranje, Ajax Cape Town, bondscoach van Tuvalu en adviseur van het Nederlands Vrouwenvoetbalelftal, reeg in een soort conference van circa een uur voor de jubilerende club de ene na de andere anekdote over zijn trainersloopbaan aaneen. 

Ontspannen en losjes uit de pols etaleerde hij zijn visie op het trainersvak, hoe hij omging met talentvolle voetballers en hun eigenzinnigheiden, vertelde over hoogtepunten in zijn kleurrijke loopbaan, maar verzweeg ook niet de fouten die hij had gemaakt. 

Onder andere Willem van Hanegem volgde bij hem een trainerscursus. Toen ‘De Kromme’ na afloop werd gevraagd of ie nog wat had opgestoken, was het hilarische antwoord: ‘Zeker, een sigaret.”

Aan het woord kwamen ook de oud-voorzitters van ZDH: Piet de Wit, Joop Groeskamp, Jaap Lap, Bouk Vredevoort, Ruud Bakker en Nico van Heerwaarden. Hun verhaal getuigde van veel liefde voor de club, die hoogtepunten vierde, maar ook door diepe dalen ging. Gememoreerd werden ook oud-voorzitters die inmiddels zijn overleden: Jur Beumkes, Ferry Zwanenburg en Piet van Vliet. 

De huidige voorzitter Mike de Bruijn sprak de ambitie uit om met de Hoornder club op het 100-jarig bestaan af te koersen. 

Aansluitend speelde de huidige selectie een potje tegen een elftal van oud-spelers. De ‘oudjes’ wonnen met 1-2. Er was een museum ingericht met foto’s, bekers, shirts, krantenberichten en andere overblijfselen uit het verleden en tijdens de barbecue werden herinneringen opgehaald. 

De huidige selectie (links) met een team van oud-spelers en hun begeleiders.