Onthulling van het Georgisch Monument.
Onthulling van het Georgisch Monument. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Georgisch monument ingewijd met veel ceremonieel

Algemeen

Op de Georgische erebegraafplaats ‘Loladze’ op de Hogeberg is donderdagmiddag 4 mei het Georgisch monument onthuld, met daarop de namen van 513 gesneuvelde Georgiërs en 4 Noord-Kaukasiërs. 

Voor de onthulling was een indrukwekkende Georgische delegatie naar Texel afgereisd. Veel hoogwaardigheidsbekleders. Minister van Buitenlandse Zaken Vladimer Konstantinidi, ambassadeur David Solomonia,  religieuze leiders, afgevaardigden van de autonome republiek Abchazië en Tika Svanidze Vancko van Centrum voor Georgische Cultuur in Nederland. 

In zijn toespraak memoreerde burgemeester Michiel Uitdehaag onder meer de geschiedenis van de Georgische Opstand en de dramatische gevolgen daarvan. 

In meerdere toespraken die volgden werden woorden van dank uitgesproken aan alle personen en instanties die betrokken waren bij de totstandkoming van het monument. De dag werd omschreven als “historische, emotioneel en memorabel”. Er werd met respect gesproken over de gesneuvelde Georgiërs, maar ook de betrokkenheid van de Texelaars bij hun strijd, hun leed en de vele Texelse doden die vielen werden benoemd. 

Burgemeester Uitdehaag en Martin van Daalen, veteraan en oud-voorzitter van het 4/5 mei Comité Texel, kregen voor hun inspanningen een award uitgereikt. Complimenten waren er ook voor de wijze waarop het Georgische ereveld door de gemeente Texel wordt onderhouden. Het lag er piekfijn bij. 

Er waren verwijzingen naar de oorlog in Oekraïne en de Russische interventie in onder meer Abchazië.

Dankwoorden ook aan het adres van de Georgische kunstenaar David Khamaladze, ontwerper van het monument,  en Sulkhan Amiranashvili, die samen met Ben van Kralingen onderzoek deed naar de gesneuvelde Georgiërs.  

Het Nederlandse en Georgische volkslied werden gespeeld en na de onthulling van het monument werden kransen gelegd, Georgische liederen gezongen en werd het monument door meerdere religieuze vertegenwoordigers ingewijd. 


Inwijding van het Georgisch monument. 

Er was veel belangstelling voor de onthulling. 


Martin van Daalen en burgemeester Michiel Uitdehaag ontvingen voor hun inspanningen een award van Tika Svanidze Vancko van Centrum voor Georgische Cultuur in Nederland.

Het nieuwe informatiebord.