Keramiek van Gerda Bloem, te zien in de Strender Vermaning.
Keramiek van Gerda Bloem, te zien in de Strender Vermaning. Foto: Gerard Timmerman

Kunstexposities en nostalgie in Strender Vermaning

In de Strender Vermaning in de Peperstraat in Oosterend is zaterdag het nieuwe seizoen geopend. Naast de permanente tentoonstelling, zoals het nostalgische kruidenierswinkeltje en de Wier- en oestervisserij, is de eerste uit een serie kunstexposities van start gegaan.


De voormalige doopsgezinde kerk, gebouwd in 1775, wordt beheerd door de Stichting Strender Vermaning. Er worden rondleidingen verzorgd, er zijn concerten en het is het startpunt van fiets- en wandelroutes. Bijzonder is onder meer de historische collectie van christelijke muziekvereniging Excelsior.


Blikvanger  aan de muur is ook het zevenluik 'Door het oog van de naald', gemaakt door het breicafé van Oosterend, over het wonderbaarlijke verhaal van de TX49 die in de nacht van 23 op 24 november 1938 tijdens een orkaan door een golf werd gegrepen. Het schip sloeg in de lengte-as over de kop en werd door dezelfde golf weer overeind gezet. De hele bemanning overleefde.  

Er is werk te zien en te koop van meerdere kunstenaars en exposanten. Keramiek van Gerda Bloem, schilderijen van Marja van Etten, draad- en spijkerkunst van Ad de Rouw, sieraden van Lia Eldering en figuratieve werkstukken door ‘buitengewoon talent’ van Team Binnenstebuiten.

Deze expositie is te zien tot dinsdag 13 juni. Dan begint de nieuwe expositie.

De Strender Vermaning is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur. Zondag en maandag is het gesloten. Er zijn koffie, thee, fris en andere versnaperingen verkrijgbaar.

Afbeelding